Irina Siminiceanu: „Un liceu aflat pe punctul de a fi desființat se pregătește pentru o nouă eră în educație”

Liceul „Elie Radu” își va pierde statutul de unitate de învățământ cu personalitate juridică, devenind structură a Liceului „Dimitrie Negreanu”, în anul școlar 2021 – 2022. Și asta pentru că nu mai îndeplinește condițiile pentru a fi organizat ca unitate cu personalitate juridică, având doar 293 de elevi.

Cu privire la această situație, Irina Siminiceanu, fost consilier în cabinetul prefectului Dan Nechifor și în momentul actual profesor la Colegiul Național „A.T. Laurian”, a ținut să facă câteva precizări.

„Liceul Elie Radu din Botoșani, aflat, din păcate, pe punctul de a fi desființat de autoritățile locale din cauza numărului insuficient de elevi, are un colectiv de profesori care face tot posibilul să țină pasul cu noutățile didactice. Așa se explică faptul că face parte dintr-un proiect Erasmus+ intitulat ”NEW ERA IN EDUCATION”, prin intermediul căruia, alături de profesori de la ”Zespół Szkół In Wąbrzeźno”din Polonia ,  ”Mesleki Eğitim Merkezi” Bornova, Izmir și ”Kepez Mahmut Celalettin Okten Anadolu Imam Hatip Lisesi” Antalia din Turcia, și ”Lycee Lasalle St. Charles”, Reunion din Franța își updatează metodele tradiționale de învățare cu ”uneltele” Web2.0. În luna iulie doi dintre profesorii de la ”Elie Radu” au fost în Izmir, Turcia, pentru a participa la o activitate de pregătire despre managementul clasei de elevi, în centrul vocațional ”Mesleki Eğitim Merkezi” din Bornova”, precizează Irina Siminiceanu.

Cât despre botoșăneanul Elie Radu, el a fost Membru de Onoare al Academiei Române, care a contribuit la construirea șoselelor transcarpatice, a sute de kilometri de căi ferate, a unei stații de captare a apei unice în Europa, a primei rețele de alimentare cu apă a Bucureștilor, Sinaiei, Turnului Severin, Târgoviștei, Iașilor și Botoșanilor, a zeci și zeci de clădiri de gări, a construcțiilor actualului Minister al Lucrărilor Publice și a Primăriei Capitalei. Cel care a debutat ca inginer alături de Anghel Saligny a fost onorat de urmașii săi din localitatea de baștină prin înființarea unui liceu de construcții care să-i poarte numele.

”Discuțiile avute cu participanții la curs au scos la iveală noi situații apărute în managementul clasei de elevi datorită pandemiei de Covid19. Interesant a fost să constatăm că, deși făceam parte din țări și culturi diferite, situațiile conflictuale din cadrul clasei de elevi sunt aceleași, doar cu foarte mici diferențe, despre care am putea să spunem că sunt aproape insesizabile”, a explicat Roxana Vieru, unul dintre profesorii implicați în proiectul Erasmus+.

A venit rândul românilor să fie gazde, astfel că în această perioadă, Liceul Tehnologic ”Elie Radu” Botoșani a găzduit prima sa activitate Erasmus+. Profesori și elevi din Polonia, Turcia și Franța au vizitat Botoșanii, încercând să vadă cum învață tinerii de aici să construiască.

Activitatea s-a numit „Class of my Dreams” punând accentul pe noutățile pe care le poate aduce Web2.0 în vechile meserii. Musafirii au vizitat atelierele de zidărie, fierar betonist, dulgher și de instalator, unde au lucrat împreună cu elevii și maiștrii instructori. Creativitatea elevilor a fost pusă la încercare prin realizarea unei machete a Parcului „Mihai Eminescu”, iar centrul istoric al municipiului Botoșani a fost un moment important în contextul construcțiilor trecute, prezente și viitoare.

Pentru amprenta locală, elevii de la ”Elie Radu” au demonstrat și că sunt conectați la valorile tradiționale, arătându-le musafirilor care e portul botoșănean și cum se cântă și se dansează cu el, spre deliciul spectatorilor. 

”Activitatea a fost minunată atât pentru noi, cât și pentru parteneri, care și-au exprimat dorința de a mai colabora în viitor, în alte proiecte Erasmus+. Putem spune, spre exemplu, că alăturarea de concepte, dintre tradițional și modern, am putut-o demonstra prin realizarea unui workshop la Muzeul Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, unde toată lumea a fost plină de inspirație și s-a simțit minunat lucrând cu punctele de culoare asemănătoare pixelilor de pe monitoarele PC-ului”, explicat și Dana Forțu, coordonatoarea proiectului.

„Dacă botoșăneanul Elie Radu, stins din viață în urmă cu 90 de ani, ar fi fost mândru de elevii și profesorii ce încearcă să-i ducă numele mai departe, nu putem ști, dar cu siguranță nu ar fi înțeles de ce într-o țară în care constructorii se plâng de lipsa forței de muncă, liceele de construcții sunt închise”, a conchis Irina Siminiceanu.








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mașină din Botoșani, ”vedetă” pe o partie de schi! (Video)

Thursday, 26 December 2024

Întâmplarea a avut loc la instalația de schi de la Cârlibaba, județul Suceava, acolo unde BMW-ul înmatriculat în Botoșani se afla parcat chiar pe pârtie. Maș...

Nord-Est, regiunea cu cel mai ieftin pământ din România!

Thursday, 26 December 2024

Față de anul precedent s-a înregistrat o creștere de aproximativ 4,8%, cea mai cea mai importantă majorare fiind observată în Regiunea de Nord-Vest a României (+13,9%). La polul...

Anunțul lui Iftime: „Am închis-o cu Mailat!” / ”Am mare încredere în Liviu Ciobotariu”

Thursday, 26 December 2024

Valeriu Iftime a ratat transferul lui Sebastian Mailat, după ce jucătorul l-a informat că nu acceptă oferta de a reveni la FC Botoșani. Sebastian Mailat este unul dintre cei mai curtați jucă...