Îngrijorare la nivelul conducerii Ministerului Educației. Se caută bani pentru salariile profesorilor

În acest moment nu există fonduri suficiente pentru a se onora plata obligațiilor financiare către profesori, elevi, dar și utilități în ultimele două luni din an. Nu este clar nici din ce fonduri vor fi mărite salariile cadrelor didactice de la 1 ianuarie 2024.

Îngrijorare la nivelul conducerii Ministerului Educației. Se caută bani pentru salariile profesorilor

   Foto: ziarul Unirea

Ministrul Educației, Ligia Deca susține că ministerul pe care îl conduce are nevoie de încă 9 miliarde de lei pentru a putea plăti până la sfârșitul anului 2023 toate salariile din domeniu, bursele și transportul elevilor navetiști.
Plățile pentru transportul elevilor navetiști la școală ar putea începe „în câteva săptămâni, iar formalitățile pentru achitarea burselor ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru europalibera.org
Suma necesară a fost solicitată Guvernului la rectificarea bugetară, despre care nu se cunoaște la această dată când va avea loc.
Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 25 și 30% pentru tot personalul din învățământ. Aproximativ 3,8 miliarde, da, sunt obligațiile vizând salariile. Deci ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale”, a declarat ministrul Educației.
Pentru a face rost de bani cât mai repede, Ministerul Educaţiei a pus în consultare un proiect de hotărâre de guvern care vizează alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului ministerului.
Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei pe anul 2023 cu suma de 2.170.067 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare la capitolul 65.01 „Învăţământ” din care: titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 1.151.193 mii lei, pentru finanţarea cheltuielilor de personal şi pentru titlul 59 „Alte cheltuieli” cu suma de 1.018.874 mii lei, pentru finanţarea cheltuielilor cu bursele elevilor şi studenţilor”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul menţionează că „se autorizează Ministerul Finanţelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Educaţiei pe anul 2023”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
263

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
413

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
557

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...