Inedit. Majoritatea profesorilor unui liceu de elită vor preda cu ajutorul unor lavaliere

Inedit. Majoritatea profesorilor unui liceu de elită vor preda cu ajutorul unor lavaliere

Mai bine de jumătate dintre cadrele didactice ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” (CNME) din Botoșani și-au achiziționat lavaliere pentru a putea preda în sistem online, confirmă directorul unității, Cristina Chiriac.

Ideea a fost lansată de către un profesor de fizică, în cadrul unei ședințe desfășurate în luna august, tip video-conferință. Acesta a făcut o demonstrație a avantajelor prezentate de utilizarea microfoanelor lavalieră, iar colegii s-au arătat încântați, după cum a explicat coordonatorul colegiului.

„Un profesor de fizică a făcut o demonstrație în timpul consiliului profesoral desfășurat luna trecută, online. Colegii s-au arătat încântați de acestă idee și am căzut de acord să achiționăm, în nume personal, lavaliere. Nu este o obligație, este opțional. Mai bine de jumătate de Cancelarie au deja aceste dispozitive, inclusiv eu. Dar poate că vor achiziționa și restul cadrelor didactice. Avantajul principal este că sunetul este mult mai clar, nu se mai deformează. Profesorul poate preda la tablă, iar transmisiunea va fi clară, nu există riscul ca elevii să nu înțeleagă ceea ce se explică”, a spus Cristina Chiriac, directorul CNME Botoșani.

Lavalierele sunt conectate prin cablu la dispozitivul de transmisie. Întrebată dacă acest fapt nu poate crea un disconfort purtătorului, oficialul a negat o astfel de posibilitate.

Aceasta mai spune că nu s-a recomandat un anumit model de lavalieră, cel pe care l-a achiziționat ea costând 110 lei, preț care include taxele poștale. Directorul mai arată că debutul anului școlar se întrevede și cu astfel de măsuri inedite, în condiții de pandemie.

„Este o modalitate inedită, însă iată că actualele condiții ne determină să luăm în calcul și chiar să aplicăm și chestiuni mai puțin obișnuite. Interesul nostru este să putem asigura un act educațional eficient, să ne asigurăm că elevii reușesc să recepteze și să învețe, chiar și de la distanță. Noi am optat pentru scenariu hibrid. Nu știm ce ne rezervă încă acest an școlar, însă ne pregătim cum putem. Important este să nu apară cazuri de infectare între copii sau profesori, iar lecțiile să fie predate cu eficiență”, a concluzionat Cristina Chiriac.

Ideea ca profesorii să poarte astfel de microfoane atunci când predau, a fost vehiculată pentru prima dată în spațiul public, în România, în urmă cu aproape o lună, când primarul municipiului Târgu-Jiu a anunțat că intenționează să achiziționeze aparatură, inclusiv lavaliere, pentru dotarea sălilor de clasă și a Cancelariei. 

 

Spune-ne opinia ta