Încă un tip de educație cade în sarcina TUTUROR profesorilor: Educația rutieră, tema pentru Săptămâna Altfel!

Ministerul Educației atrage atenția în ghidurile de educație rutieră că nu doar diriginții sunt responsabili pentru educația rutieră în școli.

Potrivit edupedu.ro, toate cadrele didactice vor fi implicate să îi învețe pe elevi regulile de circulație, folosind informații și activități adaptate nivelului de înțelegere al copiilor.

În cele trei ghiduri publicate de minister apare cu text îngroșat că profesorii sunt obligați prin lege să facă educație rutieră, indiferent dacă sunt profesori diriginți sau nu.

Ghidurile de educație rutieră (destinate cadrelor didactice din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior) “au rolul de a stimula și sprijini profesorii în implementarea obligației legale de educație rutieră. Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor“, transmit reprezentanții ministerului prin intermediul ghidului.

Cum anume se va implica fiecare profesor va fi stabilit în consiliul clasei.

„În acest sens, recomandăm stabilirea în consiliul clasei a modului în care se va implica fiecare profesor, în funcție de disciplina predată și de timpul disponibil. Atragem atenția că activitățile propuse în ghid pot fi implementate de orice cadru didactic, indiferent de specialitate”, este menționat în ghid.

„La nivel mondial, anual, un copil moare la fiecare 3 minute într-un accident rutier. După maladii și malformații congenitale, accidentul rutier se manifestă ca imediat următoarea cauză care determină mortalitatea în rândul tinerei generații din cauza absenței unor abilități primare de auto-siguranță”, este argumentul prezentat în document, referitor la importanța educației rutiere în școli.

În  luna mai ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește ca Săptămâna Altfel din 2024-2025 să fie axată pe siguranța rutieră: „Dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna Altfel a fost prevenţia violenţei în şcoală şi prevenirea adicţiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranţă rutieră”, a afirmat ministrul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 24 noiembrie: Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, Episcopul Romei, şi Petru, Episcopul Alexandriei

astăzi, 07:00

Sfântul Clement (†101) era roman şi a fost adus la credinţă de Sfinţii Petru şi Pavel, fiind al treilea Episcop al Romei, după Lin şi Anaclet. A păstorit Biserica lui Hristos de l...

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...