Poveștile din spatele notelor proaste de la examenele naționale. Bogdan Suruciuc: „Este cutremurător...” (foto)

Dincolo de rezultatele foarte bune pe care unii elevi reușesc să le obțină și în spatele notelor proaste pe care alții, din nefericire, le obțin, se află povești de viață. Povești de viață care trebuie aflate.

Poveștile din spatele notelor proaste de la examenele naționale. Bogdan Suruciuc: „Este cutremurător...” (foto)

   Foto: ExamenulTau.ro

Specialiștii din educație, întâi de toate, când vine vorba despre rezultatele de la examenele naționale analizează niște cifre și procente pentru a-și da seama în ce punct ne aflăm în raport cu rezultatele din anii anteriori sau cu cele de la nivel național.

De exemplu, la Botoșani la examenul de Evaluare Națională rezultatele au fost mulțumitoare. Sunt și note bune, dar și note mai puțin bune. De cele mai multe ori scoatem în față rezultatele deosebite, dar arătăm cu degetul spre elevii care au obținut calificative nu tocmai lăudabile, deși unii în anii de gimnaziu s-au menținut la un nivel ridicat al performanței la disciplinele de examen.

De aceea, profesor Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, spune că elevul trebuie înțeles pentru că în spatele acelor note proaste se află o cauză care a dus la aceste rezultate.

Dacă facem o comparație cu cele de anul trecut, anul acesta am obținut niște rezultate mulțumitoare. Nu sunt cele pe care ni le dorim cu toții, dar sunt mulțumitoare din punctul de vedere al sistemului și vorbesc aici despre colegii profesori care au înțeles că trebuie muncit mai mult la nivel de gimnaziu. Nu vorbesc neapărat la a-și face treaba la catedră, ci la a înțelege fiecare copil de unde vine”, a declarat profesor Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri.  


(Foto: Prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean din Botoșani)

De câțiva ani încoace se realizează la nivelul unităților de învățământ o analiză pentru a vedea care sunt cauzele care au dus la obținerea unor astfel de rezultate.

Noi am făcut anul trecut și anul acesta o analiză să vedem care sunt cauzele care au dus la obținerea unor rezultate de către unii elevi, care nu erau conform realității din anii de gimnaziu. El avea o medie în anii de gimnaziu la disciplina de examen, iar la evaluarea națională a obținut o notă mult sub așteptări”, a mai menționat profesor Bogdan Suruciuc.

„În spatele fiecărei cifre, fiecărei note se află o poveste de viață”

Șeful educației botoșănene spune că fiecare copil are propria poveste de viață și propriile dificultăți pe care trebuie să le depășească. Una dintre datoriile profesorilor este să privească dincolo de o simplă notă.

Dincolo de a privi niște cifre, pentru că asta facem fiecare dintre noi, în spatele fiecărei cifre, fiecărei note se află o poveste de viață”, a spus Bogdan Suruciuc.

Prof. Bogdan Suruciuc a povestit în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri despre cazul unei eleve care, deși în anii de gimnaziu a avut doar note de 9 la ambele discipline de examen, la examenul de Evaluare Națională a luat 4.

În spatele acestor note se află o poveste cu adevărat cutremurătoare: mama copilei a murit chiar cu câteva zile înainte de a susține probele.

„Ca să vă dau un exemplu foarte punctual: o elevă care a avut medii de 9 la disciplinele de examen, vorbesc de ambele discipline. La evaluarea națională a avut note de 4. Clar că diferența era enormă și ne-a atras atenția. Am spus că ceva s-a întâmplat acolo, dar ce s-a întâmplat acolo. În momentul în care iei povestea din spatele notelor, povestea este cutremurătoare. Cu câteva săptămâni înainte de examen acel copil și-a pierdut mama. El clar nu a mai putut fi la capacitatea pe care a avut-o în anii de gimnaziu, nu a mai putut să se concentreze și nu a dat randament”, a declarat Bogdan Suruciuc.

Mai mult decât atât, există elevi pentru care acest examen a reprezentat un factor de stres ridicat și din această cauză nu a reușit să atingă performanța așteptată.

La fel, sunt foarte mulți elevi care nu s-au putut conecta cu acest examen de evaluare națională. Pentru ei a fost un real stres și la fel rezultatele au fost sub așteptări”, a conchis cadrul didactic.

Prof. Bogdan Suruciuc a vorbit despre empatia pe care dascălii trebuie să o arate elevilor și la ședința cu directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ din județul Botoșani, care se organizează în fiecare an înainte de începutul noului an școlar.

O nouă ediție a emisiunii Invitatul de la Știri în care l-am avut drept invitat pe inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc o puteți urmări joi, de la ora 18:00, pe canalul nostru de YouTube, dar și pe pagina de Facebook a publicației noastre.

Pe lângă acest subiect a fost abordată și problema principală cu care se confruntă educația botoșăneană în acest an școlar atipic, și anume relocarea elevilor ocazionată de reabilitarea unităților de învățământ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Școlile aflate în reabilitare încurcă desfășurarea alegerilor în Botoșani! (video)

astăzi, 15:42

Instituțiile Prefectului din țară, care coordonează aceste alegeri, încep să se pregătească intens. Potrivit lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, au fost emise Ordinele Pr...

Alertă în cimitirul Pacea din Botoșani: Un bărbat a amenințat că se aruncă din copac! (foto, video)

astăzi, 14:57

Forțele de ordine au fost puse în alertă, joi după-amiază, după ce un bărbat amenința că se aruncă dintr-un copac în cimitirul Pacea. La fața locului au ajuns mai multe echipa...

Părinții din Botoșani se tem pentru siguranța copiilor, petiții adresate prefectului! (video)

astăzi, 14:15

Comitetul de Părinți de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani a adresat către Instituția Prefectului a județului Botoșani o petiție prin care solicită monit...