Pentru a le facilita integrarea în sistemul de învățământ de la noi, dar și în societate, elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în străinătate, Parlamentul a stabilit, printr-un proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv al senatorilor, înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru ei în școli, fie acestea de stat sau particulare.
„Statul sprijină elevii anterior şcolarizaţi în străinătate care înainte de finalizarea studiilor optează pentru a fi integraţi în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, prin înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru aceştia în unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/ acreditate”, scrie, mai exact, în proiectul de lege ce se îndreaptă acum spre promulgarea președintelui țării, scrie Avocatnet.
Vor fi considerați “anterior școlarizați în străinătate” elevii care nu au fost înscriși în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani.
Potrivit viitoarei legi, în cadrul grupelor de acomodare vor fi predate “cursuri intensive de limbă, cultură şi civilizaţie românească”, pe care elevii le vor urma în paralel cu învăţământul obligatoriu. Înscrierea în grupele de acomodare se va putea face pe tot parcursul anului.
Informațiile ce vor fi transmise în cadrul grupelor de acomodare, dar și conținutul materialelor didactice vor trebui stabilite, ulterior intrării în vigoare a proiectului de față, prin metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei.
Școlile la care se vor înscrie mai mult de cinci elevi anterior şcolarizaţi în străinătate vor trebui să elaboreze un plan pentru sprijinirea integrării acestora, “prin crearea unui pachet de acţiuni de asistenţă, consiliere psihopedagogică dedicată elevilor, ateliere, tabere şi alte activităţi extracurriculare, organizate inclusiv în parteneriat cu instituţii şi organizaţii neguvernamentale de profil”, după cum apare în proiect.
Reglementarea grupelor de acomodare pentru elevii ce au urmat, timp de mai mulți ani, școala în străinătate este necesară, potrivit inițiatorilor măsurii, deoarece astfel are loc „facilitarea integrării acestei categorii de elevi în sistemul de educație din România (…). De asemenea, este vizată pregătirea profesorilor și a psihopedagogilor pentru a-i sprijini, îndruma, acompania și a răspunde nevoilor specifice ale acestora”.