În școli se vor înființa grupe de acomodare, destinate elevilor școlarizați anterior în străinătate, unde se vor preda, printre altele, cursuri intensive de limbă română

În școli se vor înființa grupe de acomodare, destinate elevilor școlarizați anterior în străinătate, unde se vor preda, printre altele, cursuri intensive de limbă română

Pentru a le facilita integrarea în sistemul de învățământ de la noi, dar și în societate, elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în străinătate, Parlamentul a stabilit, printr-un proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv al senatorilor, înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru ei în școli, fie acestea de stat sau particulare.

„Statul sprijină elevii anterior şcolarizaţi în străinătate care înainte de finalizarea studiilor optează pentru a fi integraţi în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, prin înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru aceştia în unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/ acreditate”, scrie, mai exact, în proiectul de lege ce se îndreaptă acum spre promulgarea președintelui țării, scrie Avocatnet.

Vor fi considerați “anterior școlarizați în străinătate” elevii care nu au fost înscriși în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani.

Potrivit viitoarei legi, în cadrul grupelor de acomodare vor fi predate “cursuri intensive de limbă, cultură şi civilizaţie românească”, pe care elevii le vor urma în paralel cu învăţământul obligatoriu. Înscrierea în grupele de acomodare se va putea face pe tot parcursul anului.

Informațiile ce vor fi transmise în cadrul grupelor de acomodare, dar și conținutul materialelor didactice vor trebui stabilite, ulterior intrării în vigoare a proiectului de față, prin metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei.

Școlile la care se vor înscrie mai mult de cinci elevi anterior şcolarizaţi în străinătate vor trebui să elaboreze un plan pentru sprijinirea integrării acestora, “prin crearea unui pachet de acţiuni de asistenţă, consiliere psihopedagogică dedicată elevilor, ateliere, tabere şi alte activităţi extracurriculare, organizate inclusiv în parteneriat cu instituţii şi organizaţii neguvernamentale de profil”, după cum apare în proiect.

Reglementarea grupelor de acomodare pentru elevii ce au urmat, timp de mai mulți ani, școala în străinătate este necesară, potrivit inițiatorilor măsurii, deoarece astfel are loc „facilitarea integrării acestei categorii de elevi în sistemul de educație din România (…). De asemenea, este vizată pregătirea profesorilor și a psihopedagogilor pentru a-i sprijini, îndruma, acompania și a răspunde nevoilor specifice ale acestora”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
31

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
64

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
312

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...