În perioada pandemiei, două școli din mediul rural s-au alăturat unui proiect educațional

 

„Scena Creativ la Sat” este unul din cele mai complexe și de durată proiecte de educație non-formală prin cultură derulate până acum de Asociația Lume Bună și, poate, singurul de asemenea anvergură, la nivel național, adaptat cu succes în online în 2020, anul marcat de pandemie.

120 de copii împreună cu profesorii lor coordonatori din 7 școli de la sate din județele Mehedinți, Prahova, Timișoara, Galați, Brașov și Botoșani au creat și montat 6 scurte piese de teatru (2 școli au lucrat în echipă) în perioada martie-septembrie 2020.

Toți cei implicați s-am adaptat permanent și au construit proiectul, etapă cu etapă, având o motivație suficient de puternică de a continua, în ciuda tuturor greutăților.

Pe scurt, copii dornici să încerce lucruri noi, creative, au intrat cu entuziasm în acest proiect desfășurat pe durata unui semestru. Și-au împărțit la început rolurile în echipă, asumându-și sarcini precise de scenariști, regizori, actori ori organizatori și au pornit la treabă. După numai una sau două întâliniri fața-în-față școlile au fost închise. De acum inventivitatea tuturor a trebuit să se manifeste nu doar în proiect, ci și în noul mediu online.

„A fost nevoie să găsim soluții pentru a depăși în primul rând problemele tehnice și a-i păstra pe toți conectați. Spiritul de echipă și abilitățile de comunicare au fost testate mai mult ca oricând în această nouă formulă. Pentru a-i face mai conștienți și mai mândri de apartenența lor, a le crea o identitate culturală, subiectele abordate au trebuit să valorifice elemente din cultura locală: povești, tradiții, tipologii umane. În moduri cât se poate de diverse si originale, le-au transpus apoi în scenarii în versuri sau proză, unele fantastice, altele chiar și SF. Nu sunt perfecte, sunt însă făcute cu drag, implicare, din inimă, într-o perioada în care mulți alții ar fi renunțat. Urmărindu-le veți râde, vă veți pune întrebări (chiar filosofice), veți descoperi câte ceva din psihologia copiilor (între 8 și 14 ani) în pandemie”, au declarant reprezentanții Asociației Lume Bună.

Piesele Nunta în Oltenia - Corlățel (Mehedinți), Un marțian pe pământ - Cucorăni și Stâncești (Botoșani), Unde o fi mama...? - Drajna (Prahova), În lumea poveștilor - Liebling (Timiș), Jianul modern - Piscu (Galați), Distanța (sau Visul copiilor in pandemie) - Șinca Veche (Brașov) pot fi văzute pe canalul Youtube al asociației .

 

 

Spune-ne opinia ta