Grevă de avertisment în școlile din județul Botoșani, iar luni urmează greva generală. Ce revendicări au angajații din învățământ

Liga Sindicatelor din Învățământul Botoșănean anunță că, miercuri, în toate școlile din județul Botoșani va avea loc o grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 – 13:00.

Potrivit sursei citate, această manifestație este preliminară declanșării grevei generale care va avea loc, luni, la nivel național.

„Este grevă de avertisment, între orele 11:00 – 13:00, ca preliminar pentru declanșarea grevei generale de luni de către Federațiile reprezentative din învățământ”, a declarat Liviu Axinte, președintele LSI.

 

De asemenea, au fost adunate semnături într-un procent de 63%.

„La nivelul organizației noastre avem peste 63% și mai am câteva școli care trebuie să îmi aducă referendumul ca să centralizăm, dar greva generală de luni este declanșată de către Federațiile reprezentative din învățământ. La greva asta se poate participa practic indiferent de numărul de participanți de la nivel local, pentru că este a federațiilor din învățământ și este înregistrată la Ministerul Muncii, la Ministerul Educației. Federațiile au notificat inspectoratele școlare și unitățile de învățământ din județul Botoșani, ca acolo unde sunt membri de sindicate ale acestei federații, ei vor participa la grevă indiferent de semnăturile pe care le-au dat”, a completat președintele LSI.

În plus, directorii tuturor unităților de învățământ de la nivelul județului Botoșani au fost informați despre situația celor care vor participa la grevă, iar cei care nu doresc să participe vor avea alt program în așa fel încât să nu fie perturbată munca.

Revendicările sindicatelor din educație:

  1. „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  2. Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  3. Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  4. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  5. Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  6. Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  7. Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

CJ (încă) nu dă bani pentru repararea WC-ului de la școala din Lunca. Consilier PSD: „Infirmă caracterul de urgență” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadre d...

Alianță PNL și AUR la Botoșani, după scandal și acuzații politice a trecut proiectul pentru adăparea animalelor! „Știu că sunteți misogin” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Consilierii județeni s-au întrunit, miercuri dimineață, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Botoșani. Ședința s-a desfășurat în format electronic, fiind trans...

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...