Funeriu: Legea Educatiei aduce stabilitate în sistem - VEZI SCHIMBĂRILE IMPORTANTE!

Funeriu: Legea Educatiei aduce stabilitate în sistem - VEZI SCHIMBĂRILE IMPORTANTE!

 DANIEL FUNERIU  Mediafax

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat miercuri că timpul dezbaterilor conflictuale pe noua lege s-a terminat, făcând şi o prezentare a importantelor măsuri ale acesteia.

"Voi face astăzi o succintă prezentare a măsurilor cheie. Doresc să spun părinţilor că această lege aduce mult dorita stabilitate în sistem. Elevii vor avea un parcurs şcolar previzibil, regulile nu se vor mai schimba de la an la an în funcţie de ministru. Modificările de substanţă care privesc ciclurile şcolare, trecerea clasei a IX-a la Gimnaziu, vor intra în vigoare gradual. Anul acesta examenele se vor desfăşura ca în anii trecuţi. Primii care vor beneficia de prevederile noii legi vor fi cei care încep clasa a IX-a în 2012-2013", a explicat ministrul Daniel Funeriu.

El a mai explicat părinţilor că, în acest moment, Ministerul Educaţiei are baza legală pentru elaborarea unui nou curriculum. "Toceala, balastul nu-şi mai au locul. Elaborarea este prioritatea zero a ministerului", a mai spus Daniel Funeriu.

O altă prevedere a noii legi a educaţiei este durata învăţământului obligatoriu. Acesta va fi de 10 ani, finalizându-se în momentul în care elevul are 16 ani.

"Două lucruri esenţiale care se vor modifica, pentru elevii care intră în clasa a V- a în 2011-2012, respectiv a IX- a în 2012-2013: admiterea la liceu şi bacalaureatul. Bacalaureatul va avea ca noutate, în perspectivă, probele transdisciplinare. Pentru a putea avea acea formă de învăţare integrată. Admiterea la liceu se va efectua pentru elevii care încep clasa a V-a în 2011-2012 în proporţie de 70% - evaluarea naţională, iar în proporţie de 30% - examenul care va fi dat la nivelul fiecărui liceu".

Ministrul Educaţiei a mai precizat că sportul va ocupa un rol important în viaţa şcolară.

De asemenea, acesta a accentuat faptul că profesorii sunt cheia succesului modernizării educaţiei. "Sunt cea mai consistenta parte a sistemului educaţional din România. Prin atitudinea lor în faţa crizei, dascălii au demonstrat că sunt o elită în această naţiune", a completat oficialul.

În ceea ce priveşte posturile titularilor, Daniel Funeriu a adăugat că "în pofida minciunilor care s-au spus, îi asigur pe titulari că vor rămâne pe posturile lor până la vârsta pensionării. Legea educaţiei nu desfiinţează titularizarea în sistem".

Cât priveşte schimbările din învăţământul superior, Daniel Funeriu a anunţat că începând cu momentul aplicării legii, "toată impostura menţionată de presă legată de doctorate va fi stopată". Astfel, doctoratul se va putea face doar la forma cu frecvenţă. Toţi doctoranzii vor avea statut de asistenţi universitari. Niciun post permanent din învăţământul superior nu va mai putea fi ocupat dacă nu există doctoratul".

Plagiatul va fi aspru sanţionat. "Vreau să nu ne mai furăm căciula, să îi eliminăm pe cei care nu sunt la nivelul unei universităţi", a mai spus ministrul Educaţiei, citat de Realitatea.net.

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
112

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
35

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
242

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...