Fondul clasei și fondul școlii sunt legale sau ilegale?

În ultimii ani au tot existat controverse în spațiul public cu privire la legalitatea fondului clasei și a fondului școlii.

Fondul clasei și fondul școlii sunt legale sau ilegale?

În spațiul public încă există controverse cu privire la legalitatea așa-ziselor fonduri ale clasei și școlii. Astfel că, în contextul începerii noului an școlar, avocatnet.ro vă prezintă, în baza legislației în vigoare, cât de legale sunt aceste fonduri.

În ultimii ani au tot existat controverse în spațiul public cu privire la legalitatea fondului clasei și a fondului școlii. Mai precis, cu toate că învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, gratuit, în unele școli elevilor sau părinților li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor.

În prezent, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii, așa cum scrie în actul normativ, „din activități specifice, conform legii, din donații, sponsorizări sau din alte surse legal constituite”, fără să se facă referire nicăieri la existența vreunui fond al clasei sau al școlii la care să contribuie părinții elevilor.

De altfel, informația a fost confirmată, la solicitarea avocatnet.ro, de către Ministerul Educației Naționale. „Sintagma  «fondul clasei/școlii» nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ”, ne-au spus reprezentanții Compartimentului de informare publică al ministerului, anul trecut. Aceștia au indicat însă că părinții au, totuși, posibilitatea voluntară de a susține financiar o clasă, făcând referire la Regulamentul școlilor.

„Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”, prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5079/2016.

Totodată, la atribuțiile consiliului de conducere al comitetului de părinți figurează și susținerea activităților de întreținere, dezvoltare și modernizare a bazei materiale a grupei/clasei și unității de învățământ, prin strângerea de cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți și atragerea de fonduri bănești și donații de la persoane fizice sau juridice (colectate de asociație cu respectarea legii).

Totuși, Regulamentul școlilor interzice în mod expres atât implicarea elevilor sau a personalului unității de învățământ în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale.

Așadar, pe de o parte, fondul clasei și fondul școlii nu există, potrivit legislației în vigoare, astfel că părinții elevilor nu sunt obligați să contribuie la asemenea fonduri. În plus, elevilor și personalului școlii le este interzis să strângă fonduri. Pe de altă parte, legislația permite comitetului și asociației de părinți să susțină financiar, în mod voluntar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei, iar donațiile și sponsorizările altor persoane din afara școlii sunt binevenite. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...