Experiența Erasmus a Școlii din Hlipiceni: O aventură educațională pe tărâmul Zeilor Olimpieni! (Foto)

Patru cadre didactice de la Școala Gimnazială „Dan Iordăchescu” Hlipiceni au avut privilegiul, timp de nouă zile, de a participa la un curs de formare Erasmus+ desfășurat în capitala Greciei, Atena, organizat de Asociația „Edu2Grow”.

Această experiență a fost nu doar o ocazie de dezvoltare profesională, ci și un prilej unic de a intra în contact cu profesori din alte țări, de a descoperi metode noi de predare și de a experimenta educația nonformală într-un cadru multicultural.

Cursul a fost axat pe metode inovatoare de predare, utilizarea educației nonformale și a tehnologiilor moderne în procesul didactic. Activitățile desfășurate au variat de la metode inovatoare de predare la utilizarea tehnologiei, dar și la activități de tip outdoor. Amintim doar câteva dintre acestea: vânătoarea de comori digitală prin intermediul aplicației Actionbound, explorarea Acropolei cu ajutorul tehnologiei Chronos sau jocurile de echipă din Grădina Națională Botanică, care au demonstrat că învățarea poate fi antrenantă, dinamică și eficientă.

Un aspect important al mobilității a fost dimensiunea multiculturală a programului. Interacțiunea cu profesori din Spania, Portugalia, Serbia, dar și cu ceilalți colegi din țară și chiar din oraș, colegii de la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Coman” – Brăești, ne-a permis să schimbăm idei, să ne inspirăm reciproc și să descoperim perspective diferite asupra educației. Momentul cel mai emoționant al acestui schimb a fost oferirea unui dar simbolic din partea echipei spaniole: o eșarfă brodată cu imaginea Fecioarei Maria, simbol al orașului Valencia, însoțită de o insignă semnificativă pentru cultura spaniolă. Acest gest a subliniat legăturile puternice create în cadrul programului și spiritul de camaraderie în care s-a desfășurat cursul.

La finalul programului, fiecare participant a primit o diplomă de absolvire, un simbol al muncii depuse și al progresului realizat. Mai mult, testul interactiv de pe platforma Quizizz, utilizat pentru a evalua cunoștințele acumulate, a demonstrat că evaluarea poate fi și distractivă, nu doar formală.

Cadrele didactice au notat câteva impresii la finalul acestei experiențe astfel, Hemen Ionuț – profesorul de Educație fizică a subliniat importanța integrării mișcării în procesul de învățare: Activitățile outdoor și metodele de învățare prin joc au fost revelatoare. Am descoperit noi modalități prin care putem face orele mai dinamice, interactive și mai aproape de realitățile elevilor.

Profesorul de Istorie, Cherniciuc Ovidiu Ioan, a fost impresionat în special de abordarea interactivă a patrimoniului cultural.

„Să vizitezi Acropole și să înveți istoria printr-o vânătoare de informații în Muzeul Acropolis schimbă complet perspectiva asupra predării. Elevii noștri pot beneficia enorm de aceste metode inovative. Iar dacă mai adăugăm și faptul că putem vedea Partenonul, așa cum probabil arăta în vremea lui de glorie, cu siguranță vom câștiga interesul elevilor, mai ales pentru istorie. Experiența Erasmus+ ne-a demonstrat cât de valoroasă este această abordare”, a declarat Ovidiu Ioan Cherniciuc, profesorul de istorie.

Interacțiunea cu colegii din Spania și Portugalia a fost extrem de valoroasă. Am învățat unii de la alții, ne-am împărtășit experiențele și am creat legături care pot duce la viitoare colaborări între școlile noastre”, a spus și Ovidiu Manciu, profesor de religie.

Directorul școlii, Amihăiesei Ciprian Adrian, participant și el în cadrul proiectului, a afirmat următoarele: „Ne întoarcem acasă mai bogați din punct de vedere profesional și personal, cu metode și idei pe care le vom implementa în școală, dar și cu convingerea că educația nonformală și multiculturalitatea sunt elemente esențiale în formarea noilor generații. Erasmus+ nu este doar un proiect, ci o experiență care schimbă mentalități și aduce un suflu nou în educație!”

Întreaga experiență a fost prezentată de către profesori pe blog special creat pentru a împărtăși această aventură educațională - https://odiseea-educatiei-nonformale.blogspot.com/ . Învățăturile și metodele descoperite vor fi implementate la clasă, contribuind la modernizarea actului educațional și la dezvoltarea unei comunități școlare mai dinamice și mai deschise spre inovație.





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după eșecul usturător de la Iași: ”Fotbalul e pe goluri, nu pe spectacol!”

Sunday, 20 April 2025

Golurile acestei partide au fost marcate de Mihai Bordeianu (minutul 13, penalty), Xhuliano Skuka (20) și Sekou Camara (74). În urma acestui rezultat, Botoșani a ajuns la trei înfr&ac...

Poli Iași – FC Botoșani 3-0, derby-ul Moldovei cu ouă de Paști și arbitru accidentat!

Sunday, 20 April 2025

Cu o înfrângere categorică a elevilor lui Leo Grozavu, derby-ul Moldovei a oferit un moment mai puțin obișnuit înainte de partida din etapa a 5-a play-out-ului din SuperLiga. &...

Slujiri arhierești în Săptămâna Luminată, cu IPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul

Sunday, 20 April 2025

Marţi, 22 aprilie, Protopopiatul Botoșani organizează, începând cu ora 18:30, procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce va fi condusă de Înaltpre...