În perioada 31 martie – 4 aprilie, zece elevi ai Școlii Gimnaziale „Dan Iordăchescu” au continuat călătoria începută de cadrele didactice în Grecia și au participat la o nouă mobilitate Erasmus plus în Polonia, la Școala Publică Henryk Sienkiewicz din Myśliszewice, Jedlnia-Letnisko în apropiere de orașul Radom. A fost o săptămână intensă, plină de activități educative, creative, culturale și mai ales... prietenoase!
Ziua întâlnirii și a cunoașterii a început cu prezentările oficiale ale echipelor participante – elevii români și cei polonezi și-au prezentat țările, orașele și școlile, descoperind primele elemente culturale comune și diferențele care i-au fascinat. Au urmat activități de „spargere a gheții” prin jocuri creative. Profesorii români au captivat participanții cu o poveste simbolică despre curaj și perseverență, iar echipa poloneză a propus un joc interactiv cu întrebări despre Polonia, ascunse într-un ou muzical.
Un moment deosebit a fost crearea unui dicționar trilingv (română, poloneză, engleză) cu expresii și cuvinte uzuale, activitate realizată în echipe mixte, care a încurajat colaborarea și comunicarea interculturală.
A doua zi a fost dedicată muzicii și bunei dispoziții. Elevii români au fost invitați să participe la un concurs de interpretare muzicală, unde au impresionat prin prestația vocală și costumele tradiționale românești. Momentele „Batistuța” și „La portiță la Gheorghiță” au ridicat sala în picioare, iar fetele din echipa română au fost premiate chiar de primarul localității Jedlnia-Letnisko, domnul Rafał Kornat. După-amiaza a fost rezervată unei vizite în centrul vechi al orașului Radom pentru a vizita principalele atracții turistice, dar și bisericile deosebit de frumoase.
Miercuri a fost o zi dedicată științei și ecologiei. Elevii au participat la lecții interactive de biologie, chimie și fizică. Au creat postere ecologice, au realizat experimente spectaculoase – printre care un curcubeu în eprubetă, o locomotivă cu aburi și propriul lor săpun parfumat, iar la ora de fizică, au calculat densitatea unor mostre, învățând să identifice materialele din care sunt compuse.
Joi a fost ziua excursiei de studiu în capitala Poloniei – Varșovia. Au văzut Castelul Regal, Biserica Sf. Ioan Botezătorul, coloana regelui Sigismund al III-lea Vasa, statuia Sirenei – simbolul orașului, faleza Vistulei și au vizitat cu entuziasm Muzeul Tehnologiei din incinta Palatului Culturii.
Vineri, ultima zi a fost una emoționantă și profundă. Elevii au asistat la o slujbă catolică în biserica locală, trăind un moment spiritual aparte. Despărțirea a fost plină de emoții, îmbrățișări și promisiuni de a păstra vie prietenia legată în aceste zile.
Cadrele didactice care au însoțit grupul de elevii au notat câteva impresii la finalul acestei călătorii. Astfel, doamna profesor de Limba si Literatura Română, Huzum Mariana, a menționat că ,,Această mobilitate Erasmus plus a fost o experiență unică, care a stimulat dezvoltarea personală, spiritul de echipă, competențele lingvistice și interculturale ale elevilor.”
Domnul profesor de Religie, Manciu Ovidiu, a precizat că ,,Activitățile desfășurate în prima zi au deschis porțile unei frumoase colaborări. Elevii interacționând neașteptat de bine și fiind dornici să afle lucruri noi unii despre ceilalți.”
Elevii s-au întors acasă mai bogați sufletește, cu amintiri frumoase, prietenii noi și motivație de a se implica în activități europene și în viitor.
Proiectul continuă, iar odiseea Erasmus plus deschide noi orizonturi pentru copiii din Școala Gimnazială „Dan Iordăchescu”.