În câteva zile începe noul an școlar, iar mii de elevi din județul Botoșani vor continua să facă naveta din localitatea de domiciliu până la unitatea de învățământ cu microbuze școlare vechi, uzate din toate punctele de vedere.
Multe dintre acestea, în special din mediul rural, sunt folosite la capacitate maximă și, deși ar trebui înlocuite, acestea sunt peticite pe ici-colo, în speranța că poate vor mai ține un an.
Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, Bogdan Suruciuc, o astfel de problemă este întâlnită și la Corlăteni. Acolo sunt două microbuze școlare, dar sunt foarte vechi.
„Avem o problemă la Corlăteni. Acolo sunt două microbuze, unul este la școală și unul la primărie. Sunt destul de vechi, ele sunt funcționale, dar sunt destul de vechi. Acolo căutăm, împreună cu autoritățile locale și cu conducerea unității de învățământ, o soluție pentru a transporta copiii din localitate la unitatea de învățământ”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ.
Această situație ar putea fi rezolvată, cel puțin parțial, de microbuzele școlare achiziționate prin proiectul „Îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevii din județul Botoșani, prin achiziționarea de microbuze școlare «verzi»”, derulat de Consiliul Județean (CJ) din Botoșani, prin PNRR. Însă, acest lucru este de durată.
„În acest moment parcul microbuzelor școlare din județul Botoșani este unul cu un grad de uzură destul de ridicat. Consiliul Județean a depus proiecte pentru achiziționarea de microbuze. Sperăm în perioada următoare, prin toate liniile de finanțare, să putem suplimenta acolo unde este cazul cu aceste microbuze și să eliminăm această problemă”, a declarat șeful educației botoșănene.
Comunele partenere Consiliului Județean în acest proiect sunt Cristinești, Ungureni, Mihălășeni, Avrămeni, Albești, Santa-Mare, George Enescu, Todireni, Coșula, Corni, Gorbănești, Stăuceni, Vorniceni, Călărași, Tudora, Roma, Păltiniș, Prăjeni, Lozna, Văculești, Leorda, Cândești, Hlipiceni, Cristești, Vorona și Hilișeu- Horia.
Prin acest apel PNRR se finanțează exclusiv microbuze școlare electrice cu o capacitate de 16 locuri pe scaune, din care 1 loc pentru persoane cu dizabilități, plus 1 loc pentru conducătorul auto.