Problema grupurilor sanitare aflate în curtea unităților de învățământ este una veche, dar care pare că se rezolvă de la an la an. Cel puțin asta arată situația prezentată de șeful educației botoșănene, prof. Bogdan Suruciuc.
Potrivit acestuia, la nivelul județului Botoșani mai sunt doar 20 de locații care funcționează cu toaletele în curte, dintr-un număr de peste 400 de unități de învățământ.
„În acest moment, la nivelul județului Botoșani avem 20 de locații care mai funcționează cu toalete în curte, adică toalete care nu sunt în corpurile de școală. Acestea sunt în 13 localități. Aceste locații sunt funcționale și igienizate, dar spre deosebire de anii trecuți se poate observa că numărul lor este într-o scădere abruptă și sperăm ca în acest an școlar să eliminăm acest neajuns prin sprijinul autorităților locale, care am observat că sunt foarte implicate în sistemul educațional din localitatea respectivă”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.
În plus, multe dintre aceste școli sunt prinse în programe de reabilitare.
„Aceste corpuri de clădire care deservesc elevii și cadrele didactice și sunt numite toalete sunt prinse în programe de reabilitare, unele încep deja lucrările de construcție. Deci, se lucrează pentru eliminarea lor și intrarea într-un circuit normal”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc.
De exemplu, la Școala Gimnazială din Mihăileni există un program de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar astfel de programe mai există la școala din Păltiniș și Copălău.
Reamintim faptul că Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se vor aloca 9.933 mii lei pentru 97 de școli care au grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și fără canalizare și 4.673 mii de lei pentru 62 de școli, care nu au finalizat construirea toaletelor.
Redacția Știri.Botoșani.ro scria în urmă cu o săptămână că, pe Lista școlilor ale căror lucrări de amenajare a grupurilor sanitare neconforme nu au fost demarate sau finalizate la 31 decembrie 2022 și care îndeplinesc condițiile de finanțare se află și Liceul Tehnologic Plopenii Mari - corp A, comuna Ungureni, care va primi 163 mii lei.
Pe Lista școlilor care au grupurile sanitare în curte, fără apă curentă și fără canalizare nu se află nicio școală din județul Botoșani. Asta pentru că multe dintre unitățile de învățământ din județ sunt prinse în alte proiecte, așa cum s-a menționat mai sus.