Elevul are 13 ani și învață la o școală din orașul Darabani. Profesorul diriginte și-a dat seama că adolescentul și-a schimbat comportamentul iar din discuțiile purtate cu copilul a aflat că acesta a accesat pe internet jocul Balena Albastră.
Din fericire, adolescentul din Botoșani nu a răspuns provocărilor din cadrul acestui joc, el fiind deja inclus într-un program de consiliere pishologică.
"A fost o tentativă, l-au cooptat pe acel copil care a intrat din curiozitate pe acel site Balena Albastră și trebuia să îndeplinescă anumite provocări. L-a depistat profesorul diriginte prin schimbarea de comportament și stând de vorbă cu copilul acesta a recunoscut. Inspectoratul de Poliție deja face o anchetă pentru a încerca să dea de urma celor care sunt în spatele calculatorului. Copilul a încercat să răspundă la prima provocare. El a intrat deja, de săptămâna trecută, într-un program de consiliere", a declarat Gabriel Hârtie, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și cei ai Inspectoratului de Poliției Județean vor desfășura o serie de acțiuni în școli, pentru a preveni producerea unor nenorociri ca urmare a accesării acestui joc virtual.
"Ne vom pune de acord în ceea ce privește încheierea unui parteneriat pe această linie de prevenire. Am trimis o adresă în unitățile de învățământ și i-am rugat să monitorizeze mai cu atenție elevii, deviațiile de comportament ale acestora, accesul lor în mediul virtual și orice deviație de comportament pe care un diriginte în mod normal l-ar sesiza să fie comunicată cât mai degrabă. Îi sfătuim și pe părinți să fie mult mai atenți și să monitorizeze accesul copiilor pe internet, să fie atenți pe ce site-uri navighează, sunt convins că dacă apar diferențe de comporament un părinte le-ar sesiza imediat", a mai spus inspectorul general al IȘJ.
"Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale" este mesajul campaniei demarate de Poliţia Română pornind de la jocul "Balena Albastră", în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea şi chiar suicidul. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.
Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova.