Educație mass media pentru liceeni

Necesitatea unei educații mass media printre liceeni este evidentă mai ales în contextul actual în care impactul noilor tehnologii printre tineri îmbracă forme dintre cele mai variate.

În consecință, Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani a găzduit, miercuri, un workshop de educație media pentru elevii unei clase a XI-a. Acesta a fost organizat la inițiativa profesorului Iosub-Georgescu Alina Sanda, cu susținerea conducerii Colegiului Economic, prof. Octav Paul și prof. Zamciuc Cristina.

 

La activitate a participat  jurnalista Roxana Aiacoboaei, temele abordate vizând activitatea profesională specifică, dinamica discursului public și probleme de actualitate conexe.

Pe lângă aspectele legate de funcționarea unei redacții, monetizarea informațiilor, rolul reporterului, au fost abordate și explicate noțiunile de fake news, trolling, boți, click-bait, kompromat, populism, propagandă, inteligență artificială, date personale și bule-filtru.

„Radicalizarea socială, erodarea relației dintre instituții și cetățeni, abolirea unor valori, segregarea, crearea unor tensiuni interne, înrobirea ideologică sunt slăbiciuni necesare și suficiente pentru ca un stat să se autocompromită. Comunicarea publică și rețelele sociale sunt lacătul și cheia. Bătălia pentru agendă, pentru interpretare, pentru acapararea spațiului simbolic este mai acerbă decât oricând. Oamenii, în mod deosebit tinerii, au nevoie de educație media pentru a înțelege păienjenișul dezinformării, un sistem complex de tehnici și instrumente menite să prindă în capcană mintea”, a spus Roxana Aiacoboaei, editorul unei publicații locale online.

Elevii au manifestat interes și curiozitate față de temele abordate, unii dintre aceștia menționând că se gândesc să îmbrățișeze meseria de jurnalist în viitor. Impactul activității a fost așadar unul pozitiv, susținut de feedbackul elevilor participanți. Aceștia au considerat că „informațiile care ne-au fost oferite, modul cum ne-a explicat și experiența pe care ne-a povestit-o au fost distractive. Ne-a învățat multe lucruri și a făcut ca un simplu discurs să ne atragă să vedem și altfel lucrurile”.

„A fost foarte interesant, mai ales că e un subiect care mă preocupă. Am aflat și foarte multe lucruri noi, a fost cumva o confirmare că asta îmi doresc să fac mai departe, jurnalism!”


(Comunicat de presă emis de profesoara Alina Iosub)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Situație de nedescris: O femeie se folosește de imaginea lui Rareș Prisacariu și răspândește informații false! (Foto)

astăzi, 17:50

Gina Prisacariu, mama lui Rareș, câștigătorul Românii au Talent sezonul din 2023, a semnalat o situație deosebit de gravă din mediul online în care o femeie se folosește de ima...

Amenzi de peste 150.000 de lei date de polițiști botoșănenilor de Paști!

astăzi, 17:15

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deos...

Accident cumplit în Suceava: O femeie de 23 de ani a murit, iar un copil de 4 ani a fost transportat la spital! (Foto)

astăzi, 16:41

Un accident mortal a avut loc, luni după-amiază, pe raza localității Forăști, din județul Suceava. Doi pietoni, o femeie și un copil, au fost acroșați de un autoturism. Intervin pompierii...