Elevi din 21 de unități de învățământ din județul Botoșani au participat la o serie de activități în cadrul proiectelor „Susținem Educația juridică și medierea în școli la copii și adolescenți” și „Fii avocat în școala ta!”, realizate prin parteneriatul dintre Inspectoratul Școlar Județean, Judecătoria din Botoșani, Corpul Profesional al Mediatorilor - Baroul din Botoșani și organizația civică „VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie”.
Toți participanții au primit Ghidul de Educație juridică „Elevul și Legea”, scris de judecătorul Cristi Danileț și au fost inițiați în drept chiar în sălile de judecată. Corpul Profesional al Mediatorilor a desfășurat activități în unitățile de învățământ, explicând scopul profesiei și contribuind inclusiv la diminuarea fenomenului de violență în școli, spun managerii proiectelor.
„Prezența medierii și avantajele medierii profesorilor și elevilor și, de asemenea, au fost asigurate materiale informativ – educative cu privire la educație juridică și mediere și au fost organizate, cu elevii participanți, roll-play-uri legate de diverse spețe de conflicte școlare, cu scopul de a-i determina pe elevi să conștientizeze elegantă cu care disputele școlare se pot soluționa cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator școlar.
Prevenirea conflictelor în școală, prezentarea unor elemente despre ceea ce înseamnă viciile din unitățile de învățământ, metode de prevenire şi combatere a lor dar şi metode şi tehnici prezentate elevilor, profesorilor, părinților şi altor persoane interesate despre educație juridică și medierea școlară”, a transmis inspectorul școlar Carmen Trușcanu, manager de proiect.
Potrivit acesteia, a fost desfășurată și o activitate separată cu liceenii care doresc să urmeze cursurile Facultății de Drept, la care au participat judecători, procurori, avocați, grefieri, consilieri juridici, mediatori.
Beneficiarii proiectelor sunt:
1. Liceul de Arta „Stefan Luchian”
2. Colegiul Național „Mihai Eminescu”
3. Colegiul Național „A..T. Laurian”
4. Școala Gimnazială nr. 11
5. Liceul „„Alexandru cel Bun”
6. Liceul „Grigore Antipa”
7. Școala Gimnazială ,,Sf. Nicolae”
8. Școala Gimnazială „Elena Rareș”
9. Școala Gimnazială „Sf. Maria”
10. Liceul Tehnologic „N. Bălcescu” din Flămânzi
11. Liceul „Demostene Botez” din Trușești
12. Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”
13. Școala Gimnazială „Spiru Haret” din Dorohoi
14. Școala Gimnazială nr. 7
15. Școala Gimnazială „Grigore Antipa”
16. Școala Gimnazială „Aristotel Crâșmarul” Drăgușeni
17. Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, comuna Albești
18. Școala Gimnazială „Spiru Haret” din Dorohoi
19. Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi
20. Școala Gimnaziala nr. 13
21. Școala Gimnazială din Orășeni
„Misiunea proiectului a fost să îi ajute pe tineri să își asume responsabilități, militând pentru afirmarea drepturilor lor, să contribuie la dezvoltarea comportamentul participativ al tinerilor. S-a urmărit facilitarea accesului elevilor la cunoștințele fundamentale de drept, promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze, respectul față de lege, atitudine civică în rândul elevilor, obținerea de beneficii majore pentru societate și pentru cetățean prin educarea juridică a elevilor ce sunt viitorii cetățeni ai societății”, a mai transmis Carmen Trușcanu.