Toţi elevii înmatriculaţi în clasa a VIII-a, în anul şcolar 2018-2019, vor avea locuri în şcolile profesionale, în liceele tehnologice, vocaţionale şi teoretice, a declarat, marți, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, făcând referire la la cifrele de şcolarizare pentru anul viitor. Ministrul a precizat că s-au făcut reglaje între şcoala profesională şi învăţământul liceal.
Ecaterina Andronescu a precizat că "solicitarea pentru mai multe locuri în şcolile profesionale există de la piaţa muncii şi noi trebuie să răspundem acestei cereri". Astfel, numărul de locuri în școlile profesionale ar urma să fie de circa 60.000.
Potrivit ministrului, există o cerere de dublare a numărului de elevi în şcolile profesionale. "Şcoala e a societăţii şi ea lucrează pentru societate. Deci, n-aş vorbi de mai puţine locuri în liceu, locurile sunt pentru toţi absolvenţii de gimnaziu, pentru toţi, repet, pentru că sfârşitul gimnaziului nu înseamnă şi sfârşitul învăţământului obligatoriu. Învăţământul obligatoriu continuă încă doi ani la liceu sau trei ani la şcoala profesională. Deci, aici suntem, toţi elevii vor continua să înveţe după clasa a VIII-a", a declarat Ecaterina Andronescu, marţi, la Palatul Victoria, citată de Agerpres.
Întrebată dacă, în aceste condiţii, se poate vorbi de o lipsă de 25.000 de locuri în licee în viitoarele cifre de şcolarizare, Andronescu a replicat: "Nu este vorba de nicio dispariţie".
Ministerul Educației crește cu 6.000 numărul de locuri la învățământul profesional pentru anul școlar 2019/2020, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2019 – 2020, care a ajuns săptămâna trecută pe masa Consiliului Economic și Social.
Mai exact, numărul de locuri pentru învățământul profesional este de 60.000 pentru anul școlar 2019-2020, comparativ cu 54.000 de locuri cât au fost alocate în anul școlar 2018-2019.