Doliu în lumea academică: S-a stins o mare personalitate, profesorul care a pregătit mii de profesioniști!

A trudit în amfiteatrele universitare, pregătind pentru o nobilă profesie mii de studenți. A fost un om generos și bun, spun cei care l-au cunoscut, un excelent cercetător, o personalitate marcantă a lumii științifice.

Acad. Bogdan C. Simionescu s-a stins din viață astăzi, 24 octombrie 2024, la vârsta de 76 de ani. Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” a transmis un mesaj de condoleanţe:

„Cu profundă durere în suflet anunțăm stingerea din viață a domnului Acad. Bogdan C. Simionescu. Amintirea luminoasă a bunătăţii și generozității lui inegalabile, ne va însoți și călăuzi mereu. umnezeu să-l odihnească în pace!”.

Inginerul chimist Bogdan C. Simionescu era din 2009 membru titular al Academiei Române. În perioada 2014-2022 a ocupat și funcția de Vicepreşedinte al Academiei Române. A fost, de asemenea, Preşedinte al Şcolii Doctorale a Academiei Române (2014-2022), Preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române (2012-2014), Președinte al Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii – CRIFST (din 2018) și Director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ al Academiei Române (2000-2014).

Mulți botoșăneni l-au avut profesor la Ştiinţa polimerilor, Departamentul Polimeri naturali şi sintetici, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

Bogdan C. Simionescu era absolvent al Institutului Politehnic Iaşi, Facultatea de Chimie Industrială (1971); inginer chimist; doctor – Universitatea Catolică din Louvain, Belgia (1975). Cadru didactic (din 1971), profesor universitar (din 1992), Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, Iaşi.

A predat cursuri de Chimia compușilor macromoleculari; Fizica polimerilor; Tehnologia compușilor macromoleculari; Biopolimeri; Bazele fizico chimice ale polimerilor naturali și sintetici; Biopolimeri și materiale inteligente; Polimeri biologic activi.

Peste 400 lucrări științifice (dintre care aproximativ 350 publicate în reviste internaționale), 2 cărți (în colaborare), numeroase capitole în cărți apărute în edituri străine, 2 brevete.

A fost profesor invitat al Universităţilor din Kyoto, Mulhouse, Şcolii Naţionale Superioare de Mine din Paris, CEMEF – Sophia Antipolis, Dunkerque, Freiburg, al Societăţii de Ştiinţa Polimerilor, Japonia; Centrului de Cercetări în Chimia Polimerilor, Zabrze, Polonia; al Universităţii Montpellier 2, Angers, Rouen, Czestochowa.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un fermier din Botoșani renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro!”

astăzi, 14:45

Inginerul Neculai Dulceanu administrează o fermă de 600 de hectare, arabil și pășune, în comuna Hăneşti, județul Botoșani, acesta fiind unul dintre fermierii ale căror culturi au fost ...

PPC Energie, un furnizor care asigură energie pentru orice

astăzi, 14:42

PPC Energie este furnizorul de energie electrică și gaze naturale dedicat în a răspunde nevoilor clientului de astăzi, preocupat de economisirea energiei, eficiență și sustenabilitate. Cu...

Reguli noi: Elevii colegiilor militare declarați „necorespunzători pentru profilul militar” sunt transferați obligatoriu în alte unități din rețeaua școlară!

astăzi, 13:45

Instrucțiunile privind organizarea și funcționarea colegiilor naționale militare și Statutul elevului de colegiu național militar, adoptate prin ordin de Ministerul Apărării Naționale pe 10 i...