Doliu în lumea academică: S-a stins o mare personalitate, profesorul care a pregătit mii de profesioniști!

A trudit în amfiteatrele universitare, pregătind pentru o nobilă profesie mii de studenți. A fost un om generos și bun, spun cei care l-au cunoscut, un excelent cercetător, o personalitate marcantă a lumii științifice.

Acad. Bogdan C. Simionescu s-a stins din viață astăzi, 24 octombrie 2024, la vârsta de 76 de ani. Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” a transmis un mesaj de condoleanţe:

„Cu profundă durere în suflet anunțăm stingerea din viață a domnului Acad. Bogdan C. Simionescu. Amintirea luminoasă a bunătăţii și generozității lui inegalabile, ne va însoți și călăuzi mereu. umnezeu să-l odihnească în pace!”.

Inginerul chimist Bogdan C. Simionescu era din 2009 membru titular al Academiei Române. În perioada 2014-2022 a ocupat și funcția de Vicepreşedinte al Academiei Române. A fost, de asemenea, Preşedinte al Şcolii Doctorale a Academiei Române (2014-2022), Preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române (2012-2014), Președinte al Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii – CRIFST (din 2018) și Director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ al Academiei Române (2000-2014).

 

Mulți botoșăneni l-au avut profesor la Ştiinţa polimerilor, Departamentul Polimeri naturali şi sintetici, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

Bogdan C. Simionescu era absolvent al Institutului Politehnic Iaşi, Facultatea de Chimie Industrială (1971); inginer chimist; doctor – Universitatea Catolică din Louvain, Belgia (1975). Cadru didactic (din 1971), profesor universitar (din 1992), Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, Iaşi.

A predat cursuri de Chimia compușilor macromoleculari; Fizica polimerilor; Tehnologia compușilor macromoleculari; Biopolimeri; Bazele fizico chimice ale polimerilor naturali și sintetici; Biopolimeri și materiale inteligente; Polimeri biologic activi.

Peste 400 lucrări științifice (dintre care aproximativ 350 publicate în reviste internaționale), 2 cărți (în colaborare), numeroase capitole în cărți apărute în edituri străine, 2 brevete.

A fost profesor invitat al Universităţilor din Kyoto, Mulhouse, Şcolii Naţionale Superioare de Mine din Paris, CEMEF – Sophia Antipolis, Dunkerque, Freiburg, al Societăţii de Ştiinţa Polimerilor, Japonia; Centrului de Cercetări în Chimia Polimerilor, Zabrze, Polonia; al Universităţii Montpellier 2, Angers, Rouen, Czestochowa.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

Saturday, 17 May 2025

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...

Femeie dispărută: Polițiștii botoșăneni solicită sprijinul comunității!

Saturday, 17 May 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna  Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în pr...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

Saturday, 17 May 2025

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...