Doliu în educație: S-a stins ”profesorul profesorilor”, a format numeroși dascăli botoșăneni!

Numeroase generații au avut șansa și privilegiul de a avea la catedră un titan de factură renascentistă, de o anvergură intelectuală uriașă, ce a fost însoțită de calități de înaltă noblețe spirituală și morală.

Profesorul stimat și iubit de mii și mii de studenți și absolvenți ai Facultății de Geografie și Geologie din Iași, academicianul Alexandru Ungureanu a plecat în lumea eternității. Viața sa a fost dăruită Geografiei într-un mod și la o înălțime care cu greu vor mai putea fi atinse de cineva în vremurile de astăzi și în cele care vor veni.

Din anii' 60, timp de mai multe decenii, numeroase generații de studenți geografi au avut șansa și privilegiul de a avea la catedră un titan de factură renascentistă, de o anvergură intelectuală uriașă, ce a fost însoțită de calități de înaltă noblețe spirituală și morală.

Născut în vara anului 1941, domnul academician a urmat studiile preuniversitare în Iași, după care, în perioada 1957 - 1962, a fost studentul Facultății de Științe Naturale - Geografie (Secția de Geografie Fizică) a Universității " Al.I.Cuza" din Iași.



Ca urmare a valorii profesionale excepționale avute, a rămas în învățământul superior ieșean, urcând treptele unei cariere didactice deosebite, de la gradul de preparator până la cel de profesor universitar doctor, obținut în 1993. Activitatea didactico - științifică a fost complexă și de înalt nivel intelectual, orientarea predilectă fiind către geografia umană (geografia populației și a așezărilor umane, geografie politică, geografie economică), în anii '90 domnul Alexandru Ungureanu ctitorind la Iași cea mai valoroasă școală de geografie umană din România.

O atenție aparte a fost acordată toponomasticii, alături de care trebuie amintite preocupările din domeniile geografiei regionale, geografiei istorice, etnografiei, didacticii geografiei ș.a.

Pe parcursul îndelungatei cariere didactice, Profesorul de la catedră a impresionat studenții prin dimensiunea cunoștințelor avute și prin logica măiastră a structurării și expunerii acestora.

Cu tact și competență, domnul profesor s-a implicat în coordonarea multor lucrări de licență și dizertație ale absolvenților, precum și a unor lucrări de gradul I ale profesorilor din învățământul preuniversitar, totodată o atenție deosebită evidențiindu-se în cadrul coordonării mai multor teze de doctorat, remarcabile prin valoare științifică.

Activitatea publicistică, rod și al unor cercetări asidue în diverse biblioteci, arhive etc., a fost bogată și valoroasă, sute de studii și articole, cursuri universitare, manuale, recenzii ș.a. văzând lumina tiparului în țară și peste hotare.

Domnul academician a participat la numeroase schimburi de experiență, conferințe, simpozioane, stagii de specializare ș.a., organizate la Academia Română, Paris, Viena, Leipzig, Lausanne etc. Totodată, demne de amintit sunt călătoriile de cercetare și documentare geografică făcute pe parcursul ultimelor decenii în Franța, Italia, Ungaria, R.Moldova, Elveția, Grecia etc.

Toată această activitate remarcabilă a fost posibilă ca urmare a dobândirii unei culturi generale vaste și a stăpânirii mai multor limbi de circulație internațională ( franceză, germană, engleză, rusă, italiană etc.).

Anii îndelungați de activitate profesională l-au consacrat pe domnul profesor Alexandru Ungureanu în rândul marilor geografi ai lumii, dovadă fiind aprecierile, distincțiile și recunoașterile academice cu care a fost onorat de-a lungul vieții. Dintre acestea pot fi amintite calitățile de membru corespondent al Academiei Române (1995), de membru de onoare al Societății de Geografie din Franța, membru al Comitetului Național de Geografie din România, vicepreședinte al Societății de Geografie din România, președinte al Comisiei de Toponomastică din Academia Română ș.a.

Celor menționate li se pot adăuga decorarea cu Meritul pentru Învățământ în grad de Mare Comandor, acordarea titlului de Profesor Emerit, primirea titlului de Doctor Honoris Causa al unor universități românești etc.

Alături de realizările profesionale deosebite, ceea ce l-a individualizat într-un mod aparte pe domnul academician Alexandru Ungureanu în rândul marilor oameni pe care meleagurile Moldovei i-au dat științei naționale și universale a fost o împletire aparte a calităților intelectuale deosebite cu trăsături spirituale și morale de cea mai nobilă esență, precum căldura și distincția sufletească, generozitatea, onestitatea,  ceea ce au arătat felul frumos în care a trăit Profesorul nostru în această lume.

Și mai este ceva dincolo de toate cele spuse: respectul, prețuirea, admirația, dragostea pe care vi le-am purtat Domnule Profesor, noi, studenții dumneavoastră. Și care vor rămâne neștirbite de nimeni și de nimic pentru totdeauna.

Purtăm în chip mai mult sau mai puțin tainic cele ce am primit cândva de la dumneavoastră, dăruindu-le pe măsura puterilor noastre celor care ne înconjoară. De fapt, trăiți, în chip nevăzut, în atâția și atâția oameni care v-au cunoscut și s-au bucurat de întâlnirea în această viață cu dumneavoastră, un om deosebit care a trăit pe acest Pământ.

Veți rămâne veșnic în inima și în sufletul meu, veți rămâne veșnic în inimile și în sufletele noastre!

Dumnezeu să vă dăruiască iubirea și iertarea Sa, Domnule Profesor!

(Prof. Ion Ciororiu)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...