Doi elevi navetiști din Botoșani s-au plâns ministrului Educației: „Vă rugăm să luaţi măsuri şi să ne fiţi alături!”

Doi elevi navetiști din Botoșani s-au plâns ministrului Educației: „Vă rugăm să luaţi măsuri şi să ne fiţi alături!”

Consiliul Național al Elevilor a înaintat un manifest ministrului Educaţiei, Monica Anisie, prin intermediul căruia 13 semnatari, dintre care și doi botoșăneni, și-au exprimat nemulțumirile, din postura de navetiști. Scrisoarea deschisă semnalează că, după reluarea cursurilor, problema navetei nedecontate își va spune din nou cuvântul.

„Solicitările Consiliului Naţional al Elevilor continuă să fie ignorate de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Cristina Anisie. Reprezentanţii elevilor au solicitat sprijinul demnitarilor de mai bine de două săptămâni, revendicările noastre fiind simple din punct de vedere procedural: este necesară abrogarea a două Hotărâri de Guvern, 309/1996, respectiv 863/2016, care blochează decontarea integrală a navetei şi nu permite consiliilor judeţene să acorde facilităţi pentru elevi în cadrul transportului judeţean”, transmite CNE.

Cei 38,1% din copiii României, care se află în sărăcie cruntă, se vor întoarce la şcoală, de îndată ce cursurile vor fi reluate - dar cu ce cost, doamnă Ministru, dragi guvernanţi?”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

O elevă din Botoșani s-a plâns inclusiv de modul în care cei care ar trebui să îl ajute, îl tratează „nu tocmai prietenos”.

„Doamnă Ministru, în calitate de elev navetist, consider că dacă ar fi gratuitat transportul către şcoală ne-ar aduce mari beneficii tuturor. Sunt elevă la liceu, în clasa a XI-a şi fac de aproape 3 ani naveta din satul în care stau, până în oraş. Am şi un frate cu probleme, care face naveta împreună cu mama la Şcoala Specială din oraş de 8 ani de zile, în fiecare zi, deci suntem 3 persoane navetiste care plătesc 30 de lei pe zi pentru transport dus-întors. Lunar ajungem să plătim în jur de 600 de lei numai pentru navetă, iar decontarea pe care o primim de la licee nu este nici măcar de 30%, ci este dată în funcţie de numărul de kilometri pe care îi avem de acasă până la şcoală, nu de numărul de kilometri pe care îi plătim în mod normal pe abonament. Pe lângă faptul că primim puţini bani şi stăm ore la coadă în faţa contabilităţii, avem parte şi de ignoranţa contabilului, dar şi de un tratament nu tocmai prietenos (de multe ori, ţipete şi jigniri). Noi, elevii navetişti, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră şi vă rugăm să luaţi măsuri şi să ne fiţi alături!”, scrie o elevă din Vârful Câmpului, judeţul Botoşani.

Un alt semnatar din Botoșani a sugerat că plata abonamentului pentru transport este un efort considerabil, având în vedere veniturile precare ale familiei sale.

Mă număr printre multele cazuri de copii a căror părinţi nu au un loc de muncă, iar pentru familia mea, plata abonamentului lunar înseamnă un sacrificiu destul de mare. Decontarea integrală sau gratuitatea transportului, ar însemna o binecuvântare enormă pentru noi şi ştim că nu suntem singurii care gândesc aşa”, a semnalat elevul.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
864

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
195

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
493

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...