Doi elevi navetiști din Botoșani s-au plâns ministrului Educației: „Vă rugăm să luaţi măsuri şi să ne fiţi alături!”

Consiliul Național al Elevilor a înaintat un manifest ministrului Educaţiei, Monica Anisie, prin intermediul căruia 13 semnatari, dintre care și doi botoșăneni, și-au exprimat nemulțumirile, din postura de navetiști. Scrisoarea deschisă semnalează că, după reluarea cursurilor, problema navetei nedecontate își va spune din nou cuvântul.

„Solicitările Consiliului Naţional al Elevilor continuă să fie ignorate de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Cristina Anisie. Reprezentanţii elevilor au solicitat sprijinul demnitarilor de mai bine de două săptămâni, revendicările noastre fiind simple din punct de vedere procedural: este necesară abrogarea a două Hotărâri de Guvern, 309/1996, respectiv 863/2016, care blochează decontarea integrală a navetei şi nu permite consiliilor judeţene să acorde facilităţi pentru elevi în cadrul transportului judeţean”, transmite CNE.

Cei 38,1% din copiii României, care se află în sărăcie cruntă, se vor întoarce la şcoală, de îndată ce cursurile vor fi reluate - dar cu ce cost, doamnă Ministru, dragi guvernanţi?”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

O elevă din Botoșani s-a plâns inclusiv de modul în care cei care ar trebui să îl ajute, îl tratează „nu tocmai prietenos”.

„Doamnă Ministru, în calitate de elev navetist, consider că dacă ar fi gratuitat transportul către şcoală ne-ar aduce mari beneficii tuturor. Sunt elevă la liceu, în clasa a XI-a şi fac de aproape 3 ani naveta din satul în care stau, până în oraş. Am şi un frate cu probleme, care face naveta împreună cu mama la Şcoala Specială din oraş de 8 ani de zile, în fiecare zi, deci suntem 3 persoane navetiste care plătesc 30 de lei pe zi pentru transport dus-întors. Lunar ajungem să plătim în jur de 600 de lei numai pentru navetă, iar decontarea pe care o primim de la licee nu este nici măcar de 30%, ci este dată în funcţie de numărul de kilometri pe care îi avem de acasă până la şcoală, nu de numărul de kilometri pe care îi plătim în mod normal pe abonament. Pe lângă faptul că primim puţini bani şi stăm ore la coadă în faţa contabilităţii, avem parte şi de ignoranţa contabilului, dar şi de un tratament nu tocmai prietenos (de multe ori, ţipete şi jigniri). Noi, elevii navetişti, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră şi vă rugăm să luaţi măsuri şi să ne fiţi alături!”, scrie o elevă din Vârful Câmpului, judeţul Botoşani.

Un alt semnatar din Botoșani a sugerat că plata abonamentului pentru transport este un efort considerabil, având în vedere veniturile precare ale familiei sale.

Mă număr printre multele cazuri de copii a căror părinţi nu au un loc de muncă, iar pentru familia mea, plata abonamentului lunar înseamnă un sacrificiu destul de mare. Decontarea integrală sau gratuitatea transportului, ar însemna o binecuvântare enormă pentru noi şi ştim că nu suntem singurii care gândesc aşa”, a semnalat elevul.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IPJ Botoșani: Apel la respectarea regulilor de circulație în condiții de iarnă!

Friday, 10 January 2025

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente ...

Încă o veste bună pentru români: Din 31 martie 2025, pot intra fără viză în Statele Unite!

Friday, 10 January 2025

„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțu...

Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”

Friday, 10 January 2025

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...