Doi elevi ai Colegiului „A.T.Laurian” au inițiat un proiect pe tema dezvoltării durabile a orașului Botoșani! (foto)

Colegiul Naţional „A.T.Laurian” Botoşani a implementat proiectul «La ville de Botoşani en 2050», în perioada iunie-septembrie 2024.

Recent, s-a desfăşurat în aula colegiului Conferinţa publică, în cadrul căreia a avut loc premierea participanţilor la concursul de eseuri şi la concursul de machete „Oraşul meu în 2050”.

Acest proiect se înscrie în cadrul Programului «Ville durable», respectiv, a concursului lansat de Institutul francez din România pe tema dezvoltării durabile a oraşului (Categoria 1/ Ma ville en 2050), susţinut de Institutul francez (Paris), în cadrul Festivalului Francofoniei (20 martie-5 octombrie 2024) şi a Summitului Francofoniei (4-5 octombrie 2024).

Iniţiatorii proiectului sunt elevii Chisăliță Letiția şi Găină Rareș Iulian, din clasa a XII-a H, coordonaţi de profesor dr. Rodica Mighiu.

Având drept scop explorarea dezvoltării orașului nostru, prin acest proiect, cei doi elevi şi-au propus să exploreze și să vizualizeze transformările majore pe care le-ar putea experimenta orașul nostru în următoarele două decenii și jumătate. 

Proiectul a avut în vedere teme precum: urbanism și dezvoltarea patrimoniului, transport, energie și administrarea apei, spații verzi și lupta împotriva încălzirii globale.

Ȋn cadrul proiectului, a fost organizat un concurs de eseuri şi un concurs de machete. Premierea participanţilor la cele două concursuri s-a realizat în cadrul Conferinţei publice, în cadrul căreia a fost organizată o expoziţie cu machetele realizate. Proiectul nu a fost un proiect tehnic sau de urbanism, ci mai curând o reflecție asupra valorilor, aspirațiilor și viselor comunității noastre, prin cele două concursuri avute în vedere.

Cei doi elevi vor participa, la începutul lunii octombrie 2024, la Paris, la Festivalul Francofoniei care este susţinut de Summitul Francofoniei, a cărui tematică este: «Créer, innover et entreprendre en français».

Cele mai bune eseuri şi machete vor fi publicate pe site-ul liceului: https://laurian.ro/ iar o prezentare a proiectului şi a propunerilor (regăsite în eseuri şi în machete) va fi transmisă autorităţilor locale.

Cu puţin timp în urmă, în data de 30 august 2024, a fost organizată Conferinţa de valorizare din cadrul proiectului de Acreditare cu nr. de referinţă 2023-1-RO01-KA121-SCH-000125397, Programul Erasmus+, Mobilităţi, acţiunea cheie 1, în domeniul Educaţiei şcolare, implementat în anul şcolar 2023-2024.

„Observăm o preocupare constantă în implicarea elevilor şi cadrelor didactice în activităţi şi proiecte europene sau internaţionale. Menţionăm faptul că  liceul nostru implementează mai multe proiecte Erasmus+, dar şi alte tipuri de proiecte. Ȋn semn de recunoaştere a proiectelor europene şi a activităţilor desfăşurate, Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani a obţinut, recent, titlul de „Şcoală Europeană”, precum şi titlul de „Şcoală eTwinning”, a transmis prof. Ioan Onofrei, directorul Colegiului „A.T.Laurian” Botoșani.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inteligența artificială revoluționează evaluarea în educație!

astăzi, 09:33

Evaluarea elevilor în școli și universități este pe cale să se schimbe radical, pe măsură ce inteligența artificială (AI) își face loc în sistemul educațional. Examenele t...

Biserica rectitorită la Hlipiceni de Arhim. Ciprian Grădinaru va fi sfințită sâmbătă

astăzi, 08:24

Sâmbătă va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Cat...

Iftime vorbește despre cele mai mari greșeli. ”Când am crezut în Croitoru!” / ”Toți au vrut să mor astă-vară cu fotbalul!”

astăzi, 07:45

Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, a fost invitatul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”. Omul de afaceri și viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani a vorbit d...