Discurs MANIFEST la Universitatea în care studiază (și) viitorii medici din Botoșani. ”Voi nu veți trata pacienți, voi veți vindeca oameni!”

Cuvintele spuse din suflet au smuls lacrimi de la părinți și absolvenți, dar dincolo de emoție au răzbătut mesajele puternice de medic, mamă și soție, pe care le-a transmis rectorul UMF.

Discurs MANIFEST la Universitatea în care studiază (și) viitorii medici din Botoșani. ”Voi nu veți trata pacienți, voi veți vindeca oameni!”

   Foto: Clujenii.ro

Festivitatea de absolvire a promoției 2024 a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, a fost puternic marcată de discursul monumental al rectorului Anca Buzoianu.

Aceasta a coborât cu vorbele ei în sală, alături de studenți, și în tribune, alături de părinți. Mesajele au fost multiple, dar dincolo de profesie, rectorul Buzoianu le-a spus absolvenților să fie oameni corecți, sufletiști și să aibă grija de cei din jurul lor.

”Să mulțumim celor pentru care sunteți aici și care vă numesc mândria inimilor lor: Părinții voștri! (Aplauze la scenă deschisă timp de un minut). Stimați părinți, vă felicit! Nimic nu te face mai mândru decât să răspunzi la întrebarea ”Ce mai face copilul tău?” și să răspundeți ”Vindecă lumea!”.

Ați crescut oameni buni, fiindcă oamenii buni dobândesc cunoașterea pentru a-și ajuta semenii. Ați crescut și oameni puternici, fiindcă vă asigur că nu au ales calea ușoară.

Dragi părinți, vă mărturisesc că, dintre toate rolurile pe care le-am avut în viața mea, de niciunul nu am fost atât de mândră ca de cel de mamă. La fel ca voi sunt și eu mamă de absolvent de medicină și nicio realizarea de-a mea nu m-a făcut mai fericită decât atunci când mi-am văzut copilul ajuns doctor.

Dragi părinți, azi vă sunt răsplătite toate sacrificiile. De-a lungul timpului ați fost alături cu sufletul de noi. ”Copilul meu e doctor!”, vă puteți spune acum cu o satisfacție mai mare decât orice notă pe care o putem da noi. Voi sunteți adevărații mentori! Noi le-am transmis cunoștințele pe care-și vor clădi cariera, dar voi le-ați întipărind adânc în caracter valorile care îi vor defini ca oameni.

Extind recunoștința mea întregii familii, frați, mătuși, bunici sau prieteni.

Indiferent de unde venim și unde mergem, familia este piatra de temelie a oricărei societăți, construcția noastră cea mai de preț.

Dragi părinți, acest moment de sărbătoare vi-l dedică vouă, eroii noștri din fiecare zi”, a spus rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, la începutul discursului extrem de inspirat. Se simțea emoția, lucru care contează și mai mult.

”Voi nu veți trata pacienți, voi veți vindeca oameni. Nu uitați că vindecarea vine cu o vorbă caldă, cu un zâmbet”

Aceasta a avut un și un mesaj de mamă, pentru sutele de absolvenți de la UMF care de azi pleacă de pe băncile facultății.

”A venit momentul micului curs de suflet pentru voi, cei care preț de încă cinci minute mai sunteți studenții noștri. Dragi absolvenți, vă doresc ca profesia pe care v-ați ales-o să vă împlinească. Munca voastră vă va aduce bucurie, respect și recunoștință. Folosiți recunoștința oamenilor în slujba cărora v-ați dedicat pentru a vă măsura fericirea și atunci veți depăși orice piedică. Voi nu veți trata pacienți, voi veți vindeca oameni. Nu uitați că vindecarea vine cu o vorbă caldă, cu un zâmbet. Să fiți generoși cu aprecierea și compasiunea pe care o purtați celorlalți. Aprecierea este ca lumina soarelui pentru oameni. Nu pot înflori și nu pot crește, fără ea.

Aș vrea să vă mai transmit un lucru important. Începeți cu voi. Nu puteți avea grija de ceilalți, dacă nu aveți grijă de voi. Asta înseamnă că echilibrul cel mai important este cel din viața dvs. Nu pierdeți momentele importante. Munca voastra va fi de enormă însemnătate pentru voi, dar la fel de importantă este prezența voastră în familie, de neînlocuit și de nemăsurat ca importanță. Nimeni nu vă poate substitui ca fiu sau fiică, frate sau soră, partener de viață sau prieten sau, cel mai greu, nimeni nu vă va putea înlocui ca părinte. Vă îndemn să prețuiți cea mai mare bogăție a vieții, familia și prietenii, relațiile profunde pe care le dezvoltăm în viață.

Într-un discurs de la premiile Oscar, Brad Pitt a descris perfect această bogăție. ”În viață nu este vorba despre destinație, nici despre drum, ci este vorba despre cei care ne însoțesc”. Prețuiți fiecare clipă în care îi puteți strânge în brațe pe cei dragi. Nu este zi în care să nu îi puteți suna și să îi întrebați cum le merge. Fiți prezenți în fiecare conversație. Uitați telefoanele în cealaltă cameră a casei la fiecare cină, fiindcă niciodată nu vom ști când trăim ultima ocazie de a fi împreună.

Vă doresc să aveți privilegiul ca în ambele părți importante ale vieții voastre să iubiți ceea ce faceți și să combinați pasiunea profesiei cu bucuria minunată a vieții”, a mai adpugat rectorul Anca Buzoianu.

”Chat GPT niciodată nu va putea aduce pe lume un copil și niciodată nu va putea să țină de mână un pacient în agonie pentru a-i alina suferința”

Cea care conduce foarte bine UMF Cluj, rectorul Anca Buzoianu, le-a mai spus tinerilor că tehnologizarea nu le va lua locul de lângă patul pacientului.

”Datorită dezvoltării explozive a științei și tehnologiei, transformările rapide prin trece azi medicina sunt extraordinare. Este o perioadă de înflorire pentru profesia noastră, comparabilă numai cu ceea ce a însemnat perioada Renașterii pentru artă.

Dezvoltarea inteligenței artificiale va dezvolta spectaculos medicina, care va deveni mai eficientă, mai ieftină li va reduce semnificativ numărul erorilor, dar Chat GPT niciodată nu va putea aduce pe lume un copil și niciodată nu va putea să țină de mână un pacient în agonie pentru a-i alina suferința. Adevărata provocare va fi să nu vă pierdeți umanismul și empatia în lumea tehnologizată, pentru că dragostea față de om rămâne esența acestei nobile arte care este Medicina și îngrijirea pacientului”, a încheiat Anca Buzoianu, considerată cel mai bun rector al UMF Cluj din ultimii 30 de ani.

Sursa: clujenii.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

astăzi, 20:11

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

astăzi, 19:20

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...

Galeria din Giulești a ajuns la Botoșani: ”Mergem la victorie!” / Prime pentru jucătorii de la FC Botoșani

astăzi, 18:04

După un nou meci fără victorie în Giulești (0-0 cu Oțelul), Rapid joacă astăzi în deplasare cu FC Botoșani. Liviu Ungureanu, zis și „Bocciu”, a vorbit despre aștep...