În cursul zilei de joi, 14 aprilie, în sala Aula Magna din cadrul Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani a avut loc o ședință de lucru cu directorii și directorii adjuncți de școli, inspectorii școlari, comisarul de poliție al Biroului de Siguranță Școlară, comisarul șef al Direcției Generale de Anticorupție (DGA), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Botoșani și managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.
În cadrul ședinței s-au pus pe foaie măsurile de asigurare a siguranței școlare în unitățile de învățământ, directorii și directorii adjuncți au avut parte de consiliere juridică pe baza legislației în vigoare, s-au luat în calcul proceduri operaționale și aplicarea de măsuri.
De asemenea, în finalul ședinței s-a discutat despre organizarea și desfășurarea simulărilor examenelor naționale și despre rezultatele obținute de elevi, cât și despre monitorizarea situației școlare a elevilor, absențelor și elevilor aflați în situații de corigență și risc de abandon școlar.
Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani a ținut să sublinieze la începutul ședinței faptul că în ultimii doi ani infracționalitatea din unitățile de învățământ a crescut considerabil, dovadă și ultimele cazuri de infracțiuni produse în ultimele săptămâni.
„Suntem într-un context care sugerează și impune discutarea acestor subiecte. După doi ani de pandemie ați constatat cu toții că infracționalitatea din unitățile de învățământ a crescut în comparație cu acum doi ani de zile când eram la școală, iar fondul este unul total nepotrivit și dacă ar fi să considerăm doar statistic atunci suntem bine. Vorbim doar despre câteva cazuri, având un număr de 62.000 de elevi și aproximativ 7.000 de angajați în sistemul de educație. Dacă ar fi șapte cazuri la 7.000 de angajați, ar ieși unu la mie”, a declarat Ada Macovei, inspector școlar general al IȘJ din Botoșani, în cadrul ședinței de lucru cu directorii și directorii adjuncți de școli.
În plus, oficialul din educație a subliniat faptul că ultimele trei cazuri de infracțiuni produse de către cadre didactice aduc efecte negative asupra întregii comunități educaționale și asupra elevilor.
„La această dată sunt înregistrate multe infracțiuni cu violență și referitoare la abuzuri sexuale. Multe, însemnând cel puțin trei pe care le știe toată lumea și cu care suntem vedete la nivel național în cel mai rău sens posibil. Avem un cadru didactic condamnat la prima instanță cu șapte ani cu executare pentru viol, un cadru didactic aflat în momentul de față în arest și încă unul cercetat pentru asemenea infracțiuni care dorește să se întoarcă la școală, pentru că are cazierul curat și încă este în cercetare. Lucrurile acestea trebuie gestionate foarte atent de fiecare dintre noi, mai ales de fiecare dintre voi care sunteți directori și angajatori. Nu vreau să detaliez foarte mult fișa postului și să vă spun că sunteți și ordonatori de credite, angajatori și că aveți multe alte atribuții și cu consecințe nu doar administrative, ci și legale”, a adăugat Ada Macovei.
Pe baza acestor întâmplări s-a motivat și prezența prim-procurorului Valeriu Chihaia din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Botoșani, a comisarului șef Cristinel Hrițcu din cadrul Direcției Generale de Anticorupție (DGA) și comisarului de poliție Geanina Grădinaru din cadrul Biroului de Siguranță Școlară al IPJ.