Din acest an școlar, elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar școlile nu mai pot colecta, sub nicio formă, bani de la părinți

Din acest an școlar, elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar școlile nu mai pot colecta, sub nicio formă, bani de la părinți

La fiecare disciplină școlară se încheie anual o singură medie, numărul final de note acordate anual fiecărui elev fiind stabilit de către profesor, iar exmatricularea elevilor și colectarea banilor de la părinți nu mai sunt posibile, potrivit unui nou regulament școlar, în vigoare de la începutul acestei luni, conform AvocatNet.ro.

Ordinul Ministerului Educației nr. 4.183/2022, publicat în iulie în Monitorul oficial, stabilește, de fapt, un nou Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Regulamentul a intrat în vigoare la 1 septembrie, potrivit sursei citate.

Potrivit noului regulament, de-acum, la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

Începând din anul școlar 2022-2023, se elimină semestrele, urmând să existe cinci module de învățare, respectiv cursuri.

Apoi, numărul de calificative ori note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

Numărul de calificative ori note acordate anual la fiecare disciplină trebuie să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Asta înseamnă că, dacă au două ore pe săptămână alocate, de exemplu, fizicii, elevii vor trebui să aibă la sfârșitul anului cel puțin cinci note la acea materie.

De asemenea, au fost eliminate din legislație dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este un drept constituțional, iar învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, mai scrie AvocatNet.ro.

În plus, au fost eliminate orice dispoziții care dădeau înainte posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

O ultimă măsură notabilă stabilită de minister este reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
8

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
48

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
242

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...