David, student la o universitate de top din lume: „Părinții mei vând în Piața mică din Suceava. Dacă ei își permit ca eu să fiu aici, cu siguranță și voi…”

La sfârșitul liceului, în 2020, David aplica la nu mai puțin de 23 de facultăți din Statele Unite. Era un demers strategic, după ce opțiunile sale în Marea Britanie au devenit limitate odată cu triplarea taxelor de școlarizare, ca urmare a Brexitului.

David, student la o universitate de top din lume: „Părinții mei vând în Piața mică din Suceava. Dacă ei își permit ca eu să fiu aici, cu siguranță și voi…”

 David Turturean  Foto: Captură vide / Facebook David Turturean

Își dorea să studieze fizica, în limba engleză, iar în Europa, între cele mai bune facultăți pe această specializare se numără cele din Anglia și Olanda.

David Turturean a devenit student la Massachusetts Institute of Technology (MIT), una dintre universitățile de top ale lumii.

„Părinții mei vând în Piața mică din Suceava și pot spune că, dacă ei își permit ca eu să fiu aici, cu siguranță și voi vă puteți permite”, spune tânărul sucevean. Este îndemnul adresat tinerilor ambițioși de către un fost olimpic internațional la astrofizică, unul dintre cei nouă români care studiază în prezent la Massachusetts Institute of Technology (MIT), clasată în 2023 pe poziția a doua în topul US News al universităților la nivel mondial.

David subliniază astfel că posibilitatea de a studia la facultăți prestigioase în SUA nu este rezervată exclusiv celor cu familii înstărite sau olimpicilor internaționali, contrazicând astfel un mit larg răspândit.

Student în anul 3 la Departamentul de Fizică al MIT, iar de curând înscris și la a doua specializare, matematică - informatică, David Turturean a oferit, într-o discuție cu Republica, o perspectivă asupra aplicațiilor la facultăți de top și a călătoriei sale către succesul academic.

„Am aplicat la multe universități din SUA doar ca să maximizez șansele să intru", a dezvăluit David Turturean pentru Republica. „Odată ce aplici la vreo 5-6 facultăți în America, ai destul de multe materiale puse împreună, ceea ce face ca procesul de aplicare pentru încă vreo alte 15 să nu mai dureze mult".


(David Turtureanu, Foto: Facebook)

”Părinții mei plătesc cred că mai puțin ca eu să fiu în SUA, decât dacă aș fi student în România"

Admiterea la MIT a fost o victorie majoră, dat fiind faptul că se simte perfect integrat și potrivit în mediul academic de acolo. Fusese acceptat și la facultatea din Eindhoven, în Olanda, însă a ales MIT, cea mai bună facultate de fizică din lume. În plus, studenția în Olanda ar fi fost mai costisitoare decât cea în Statele Unite.

„Contrar a ceea ce se crede, în America este posibil să fie mai ieftin să studiezi decât în Anglia, Olanda sau orice altă țară din Europa de Vest, sau chiar decât în România. Vă spun sincer, părinții mei plătesc cred că mai puțin ca eu să fiu în SUA, decât dacă aș fi student în România", spune David pentru sursa citată. Explicația ține de faptul că multe facultăți din top 10-15 din SUA au o politică de ajutor financiar pentru studenții internaționali provenind din familii cu venituri reduse.

„Dacă MIT are o rată de acceptare pentru elevii internaționali de un elev din 74, cum a fost când am aplicat eu, ele nu mai stau să diferențieze între acei elevi care sunt admiși, și oferă burse strict pe criterii de nevoi familiale. Iar asta înseamnă că primești bursă completă dacă familia ta câștigă sub 60.000-70.000 de dolari pe an. Iar marea majoritate a familiilor din România cred că se încadrează în acest criteriu", spune David.

”Primesc de la părinți doar bani de buzunar”

Numai taxele de școlarizare la MIT sunt de 40.000 de dolari, însă cheltuielile totale într-un an, incluzând cazare, masă, diverse taxe pe care le plătesc studenții, transport, se ridică la circa 80.000 de dolari pe an. Sprijinul financiar pe care David Turturean îl primește de la MIT acoperă integral toate aceste cheltuieli. „Părinții mei nu plătesc nimic din suma aceea (de 80.000 dolari - n.n.). Eu primesc de la părinți doar bani de buzunar, sumă care nu este deloc mică, comparativ cu veniturile lor", a punctat el. 

David Turturean își amintește că procesul său de admitere a început „destul de târziu" în comparație cu alți elevi internaționali. Într-o decizie luată în iulie, înainte de clasa a 12-a, când a realizat că nu poate aplica în Anglia, a început să se pregătească pentru SAT - așa-numitul bacalaureat american - și TOEFL. Însă, potrivit lui David, eseurile au fost punctul cheie al întregului proces, oferindu-i oportunitatea de a-și exprima pasiunea pentru fizică, determinarea de a ajunge student la MIT, dar și de a demonstra potrivirea cu valorile instituționale. Cu un dosar care includea scrisori de recomandare de la profesori din liceu și o listă detaliată a activităților extrașcolare, David s-a evidențiat prin implicarea sa în activități de voluntariat - a predat astronomie în tabere de copii și în online, în timpul pandemiei, mai scrie sursa citată.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Experimentul unui șofer i-a uluit pe angajații de la RAR: Cum faci mașină electrică din Dacia 1300!

Wednesday, 25 December 2024

A transforma o Dacia 1300 într-o mașină electrică nu este doar o idee extravagantă dacă ești pasionat de autoturisme. Acest experiment a fost pus în practică de către un româ...

Țările în care armata redevine obligatorie. Vârsta de la care bărbații vor fi recrutați pentru stagiul militar!

Wednesday, 25 December 2024

Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi, 24 decembrie, că va demara în ianuarie anul viitor procesul de reintroducere a serviciului militar obligator...

Medic botoșănean, semnal de alarmă către părinți: Complicațiile care "pot lăsa sechele până la pierderea vederii”

Wednesday, 25 December 2024

Sinuzita este o afecțiune ce presupune inflamația sinusurilor nazale, în urma unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj în aceea zonă. Sinusurile au mai multe roluri, de la amplifi...