Cum au reușit cele două fete din Botoșani să obțină 10 la Bac! „Un vis devenit realitate, dar greu de atins”/„Nu îmi place să mă ridic în slăvi, însă nu mă așteptam chiar la media 10”

Iulia și Iolanda sunt cele două eleve din județul Botoșani, care au reușit să obțină media 10 la examenul național de Bacalaureat. Despre această performanță tinerele spun că încununează munca depusă de-a lungul anilor.

Iulia Alexandra Vanzariuc a fost elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, pe specializarea științe sociale. Iulia este una dintre cele două eleve care fac cinste Botoșaniului prin rezultatele obținute la unul dintre cele mai importante examene din viață, intitulat „examenul maturității”, adică Bacalaureatul.

Despre această performanță, adolescenta a povestit pentru reporterul Știri.Botoșani.Ro că a fost o surprinză, deoarece media 10 este un lucru destul de greu de atins. Cu toate acestea, Iulia spune că și-a văzut visul devenit realitate, iar munca depusă de-a lungul anilor a fost răsplătită.


(Foto: Iulia Alexandra Vanzariuc, eleva de 10 de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani)

M-am așteptat la note bune. Într-adevăr, media 10 este destul de greu de atins și am primit vestea cu multă bucurie și împlinire sufletească pentru munca pe care am depus-o până acum. Repet, m-am așteptat la note bune, dar media 10 a fost un vis devenit realitate, dar foarte greu de atins. A fost muncă intelectuală, un program stabilit, muncă continuă pe tot parcursul anului, foarte mult exercițiu, dar m-a ajutat foarte mult și susținerea din partea familiei, a profesorilor, a prietenilor”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Iulia Alexandra Vanzariuc, eleva de 10 de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Cealaltă elevă de 10 de la Botoșani este Iolanda Constantin de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din municipiul reședință de județ. Iolanda a fost la profilul pedagogie, specializarea învățător-educator în cadrul unității de învățământ.

Această veste am primit-o cumva neașteptat, pentru că nu am fost prima persoană care a văzut rezultatele. Fratele meu a fost primul care le-a văzut, iar prin reacția sa el a încercat să mă tachineze (...) Nu mă așteptam, nu îmi place să îmi fac așteptări, dar știu că am lucrat și am depus efort. Știam că aveam lucrări decente, nu îmi place să mă ridic în slăvi, însă nu mă așteptam chiar la media 10”, a declarat și Iolanda Constantin pentru reporterul Știri.Botoșani.Ro.

Și Iolanda spune că sprijinul familiei și al profesorilor este unul foarte important în parcursul educațional al copilului.

Am luat-o treptat și nu a fost un efort imens, deoarece și profesorii noștri ne-au îndemnat să muncim pe tot parcursul celor patru ani de liceu. Am avut susținere mai ales din partea familiei, dar și din partea colectivului Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, pentru că este unul deosebit, sunt oameni buni, calzi la suflet și devotați”, a adăugat Iolanda Constantin.


(Foto: Iolanda Constantin, eleva de 10 de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani)

„Am fost mereu încurajată să pun întrebări”

Iulia Alexandra Vanzariuc a mai povestit că a făcut foarte puțină pregătire suplimentară pe lângă ceea ce făceau la ore. De asemenea, adolescenta mai spune că a fost încurajată mereu să pună întrebări și să le transmită profesorilor dacă nu a înțeles ceva.

Foarte puțină și o pregătire mai mult de verificare a cunoștințelor. Bineînțeles, părerile unor cadre didactice specializate ajută foarte mult în acest proces, de aceea am fost mereu încurajată să pun întrebări și să spun când am o nelămurire. Am primit și răspunsuri, bineînțeles, oricând am avut nevoie”, a adăugat Iulia Alexandra Vanzariuc.

Aceeași abordare a avut-o și Iolanda, care a mărturisit că nu a fost la prea multe ședințe de pregătire suplimentară.

Am făcut, dar nu mult, doar când aveam anumite semne de întrebare”, a completat Iolanda Constantin.

Drumul celor două adolescente nu se oprește aici. Botoșănencele își doresc să meargă mai departe, urmând o formă de învățământ superior.

Iulia Alexandra Vanzariuc își dorește să meargă la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar Iolanda Constantin are mai multe opțiuni, nefiind decisă în acest moment care i s-ar potrivi mai bien.

Este un scop și un domeniu la care eu visez de mai mulți ani și de care eu mă simt atrasă. Nu sunt sigură, aș dori întâi să văd în ce constau anumite meserii sau anumite părți ale domeniului pentru ca mai apoi să iau o decizie rațională și care să mi se potrivească”, a adăugat Vanzariuc Iulia Alexandra.

„Mă ocup foarte mult de dezvoltarea mea fizică și psihică”

Cele două adolescente au povestit că pe lângă educație un elev trebuie să se îngrijească și de sine. De aceea, timpul liber petrecut cu familia și cu persoanele dragi este important și benefic.

Iulia spune că relaxarea și odihna au fost două dintre secretele succesului său.

Este important să ne și odihnim, să ne destindem în acest an stresant. În pregătirea pentru orice examen este nevoie de momente din acestea de pauză în care să ne deconectăm de la stres și să putem să ne pregătim pentru a putea lucra în continuare”, a declarat Iulia Alexandra Vanzariuc.

Iolanda a povestit că în timpul liber îi place foarte mult să meargă la sală, să aibă grijă de dezvoltarea ei fizică și psihică.

În timpul liber îmi place foarte mult să merg la sală. Mă ocup foarte mult de dezvoltarea mea fizică și psihică. Îmi plac cărțile de dezvoltare personală, dar mai citesc și alte genuri. Mai ies cu prietenii ca orice alt adolescent”, a completat Iolanda Constantin.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Șeful IJJ Botoșani despre jandarmii pe cale de pensionare. „Asta este ceea ce ne dorim” (video)

Friday, 4 October 2024

Deficitul de personal este resimțit și la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani, la fel ca în celelalte structuri MAI, însă nu într-un procent semnific...

Mesaj către diriginții elevilor și rolul pe care îl au în parcursul educațional. Bogdan Suruciuc: „Sunt situații de excepție în care consilierea nu are loc” (video)

Friday, 4 October 2024

În cadrul ședinței cu directorii și directorii adjuncți, prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, le-a transmis colegilor s...

Ponturi de la doi elevi din Botoșani pentru tinerii care vor să devină jandarmi. „Îi sfătuiesc să acorde o atenție sporită pregătirii fizice” (foto, video)

Friday, 4 October 2024

Până pe data de 6 octombrie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) din Botoşani desfăşoară activităţi de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituțiile de &ici...