Cu uniforme sau fără? Ce răspunde ministrul Educației

Cu uniforme sau fără? Ce răspunde ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Ecateria Andronescu, a spus, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că a readus în discuţie tema uniformelor şcolare deoarece îşi doreşte ca elevii să aibă un semn distinctiv pentru a putea fi recunoscuţi mai uşor.

Andronescu a susţinut că nu vrea o uniformizare, ci găsirea unor elemente de vestimantaţie distincte pentru ca elevii să poată fi mai uşor recunoscuţi şi astfel să poată fi crescut gradul de securitate a elevilor şi profesorilor.

„În 2007 eram în Parlament şi dintr-un caz petrecut similar cu cel petrecut recent în Ploieşti, cu înjunghierea profesoarei, m-am apucat şi am făcut Legea 35. Am făcut-o tot din disperarea de a încerca să găsim soluţii care să protejeze siguranţa copiilor şi a profesorilor în şcoală. Acum mă întorc la şcoala din Ploieşti: avea doi paznici, doi - trei jandarmi patrulau prin faţa şcolii, fiecare elev avea card de intrare în şcoală, exista profesor de serviciu care se plimba pe coridoarele şcolii şi totuşi, în aceste condiţii, a fost posibil un asemenea gest pe care doresc să fie sancţionat aşa cum se cuvine. Atunci m-am întrebat ce ar fi putut să ne ajute să identificăm intrarea unui intrus în şcoala respectivă?! Poate o ţinută care să fie dedicată şcolii respective, nu ştiu dacă uniforma este neapărat necesară, o eşarfă, o pălărie ceva, un semn distinctiv, care l-ar ajuta şi pe paznic şi pe profesorul de serviciu să îl detecteze pe acel intrus”, a declarat Andronescu.

Ministrul a afirmat că nu îşi doreşte uniformizarea personalităţilor din şcoli, însă vede că şcolile mari din Europa sunt mândre de uniforma pe care o poartă uneori de sute de ani.

„Dacă şcoala împreună cu părinţii aleg un semn distinctiv, un sacou de o anumită culoare, nu ştiu, ce găsesc ei (...) ne-ar fi mai uşor să îi recunoaştem pe intruşi printre elevii şcolii şi mai uşor le-ar fi şi jandarmilor, poliţiei să îi protejeze atunci când se află pe stradă”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Românii au talent” 2024: Cine sunt botoșănenii care au ajuns în semifinala competiției!

Sâmbătă, 11 Mai 2024
413

Miruna Iustina Gireadă, Daniel Ciobbanu și Emanuel Barica sunt botoșănenii care au ajuns în sezonul 14 pe scena ”Românii au talent”, acestora adăugându-li-se și Nic...

Benzar, reacție dură după ce Comisia de Recurs i-a redus suspendarea lui Hakim. ”Trebuia să mă omoare? Poate sunt interese!”

Sâmbătă, 11 Mai 2024
151

Comisia de Recurs a redus pedeapsa de 6 etape primită inițial de Hakim Abdallah la doar două, informație dezvăluită de Fanatik. Atacantul l-a accidentat grav la cap pe Romario Benzar în Bo...

Botoșănean de 20 de ani scos în cătușe din mașină!

Sâmbătă, 11 Mai 2024
431

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani, din comuna Dângeni.Botoșăneanul e...