Unitățile de învățământ din județul Botoșani se confruntă cu un deficit acut de psihologi, majoritatea posturilor disponibile rămânând neocupate, a declarat adjunctul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Cristina Bălăucă.
Potrivit oficialului IȘJ, cu toate că anul acesta au fost adăugate 25 de posturi de consilieri școlari, la concursul de titularizare s-au prezentat doar opt candidați. Principalele cauze sunt reticența părinților față de serviciile specialiștilor și salarizarea insuficientă.
„Nu le spunem psihologi, pentru că să știți că majoritatea părinților nu vor să audă de ideea că ducem copilul la psiholog. Nu le mai spunem psihologi școlari, le spunem consilieri școlari. În continuare, această meserie de psiholog în școală este lăsată puțin deoparte de absolvenți. Probabil din același motiv, salarizarea. Cu toate că s-au mărit aceste salarii în urma acțiunilor din ultimul timp, totuși înscrierea la titularizare pentru aceste persoane, psihologi școlari, a fost destul de redusă”, a afirmat Cristina Bălăucă, în ședința de joi a Colegiului Prefectural.
Obiectivul IȘJ este ca în județul Botoșani să profeseze 85 de consilieri școlari, câte unul pentru 650 de elevi. Întrucât nici 10% dintre posturi nu sunt ocupate, instituția încearcă distribuirea acestora la plata cu ora pentru a acoperi nevoile fiecărei școli, chiar și în cele mai îndepărtate zone.
„Vor rămâne în continuare norme neocupate în cadrul școlilor, norme care vor fi ocupate la plata cu ora, însemnând că așa cum ne-am propus noi, la numărul de 85 de posturi de consilieri școlari ar acoperi un consilier școlar la 650 de elevi. Acum nu vom reuși să acoperim, pentru că acei consilieri pe care îi avem deja vor trebui să facă activități și în celelalte școli unde nu vor fi acoperite. Sperăm că vor mai veni”, a adăugat Cristina Bălăucă.
Aceasta a subliniat rolul important pe care îl îndeplinesc psihologii școlari, anunțând că IȘJ Botoșani va organiza un alt concurs pentru ocuparea posturilor.
„Mai avem încă un concurs pentru ocuparea acestor posturi, pentru suplinitori calificați, poate vor mai veni atunci acei absolvenți care au dat între timp examene, care nu și-au găsit în altă parte loc de muncă și vin la noi. Știm foarte bine că atunci când ai o problemă pe care nu o poți spune nimănui, cred că este bine să mergi la un psiholog. Aceste ore pe care le fac diriginții sunt de multe ori acoperite cu consilierul școlar, el având abilitățile de a descoperi suflețelul copilului”, a mai spus adjunctul IȘJ.