Constantin Vasilică este condus astăzi pe ultimul drum: "O personalitate marcanta a învâtamântului superior agronomic din România", Cetățean de Onoare al Botoșanilor!

În anul 2000, comuna Tudora şi-a cinstit fiul, acordându-i titlul de Cetăţean de Onoare. Nouă ani mai târziu, la aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "August Treboniu Laurian" Botosani, în calitate de fost elev al unităţii botoşănene, Profesorul a fost omagiat, municipalitatea conferindu-i atunci Titlul de Cetăţean de Onoare al Botoşanilor.

Comunitatea academica a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad" a suferit, la finele anului trecut, o mare pierdere. Este vorba de prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilica, născut în Tudora, județul Botoșani.

Astazi, 3 ianuarie 2019, este programata slujba de înmormântare, începând cu ora 11:00, la Biserica "Sfânta Parascheva" din Pacurari, iar înmormântarea, are loc tot astazi, la Cimitirul "Eternitatea" din Iasi.

"Senatul si Consiliul de Administratie ale Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi anunta cu profunda tristete încetarea din viata a distinsului prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilica, dascal desavârsit si devotat, care si-a dedicat întreaga viata Scolii agronomice iesene, om de o aleasa noblete sufleteasca, o personalitate marcanta a învâtamântului superior agronomic din România. Dumnezeu sa îl aiba în paza Sa si sa îl odihneasca in pace", a transmis, cu regret si mahnire, prof. univ. dr. ing. Gerard Jitareanu (născut în Botoșani) actualul presedinte al Senatului de la USAMV, dar si fost rector la Agronomie, respectiv discipol al marelui profesor Vasilica.

 

Constantin Vasilică s-a născut pe 5 februarie 1926, în comuna Tudora, judeţul Botoşani. A fost primul dintre cei 11 copii ai familiei Sofica şi Dumitru Vasilică. Primele clase (1933-1938) le urmează în satul natal, sub îndrumarea unui dascăl faţă de care va păstra mereu o pioasă amintire: Ioan Niţă. Între 1938 şi 1946 este elev al Liceului "August Treboniu Laurian" din Botoşani.

Urmează cursuri universitare la Iaşi, începând în anul 1946 şi finalizând în 1951, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad". A fost unul dintre cei mai longevivi profesori universitari (preparator 1950-1951, asistent 1951- 1960, şef de lucrări 1960-1975, conferenţiar 1975-1982, profesor 1982-1996, profesor consultant 1996-prezent).

A urmat stagii de documentare la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti, Institutul Tehnic Agricol al Inului pentru Fibre Paris, Şcoala Superioară de Agricultură  Praga, Universitatea Leipzig, Universitatea Giessen. În 1974, sub conducerea lui Nicolae Zamfirescu, susţine doctoratul la Institutul Agronomic Bucureşti, iar din 1992 devine el însuşi conducător de doctorat.

Profesorul Constantin Vasilică a contribuit la eleborarea celor trei ediţii ale manualului universitar de Fitotehnie. Lucrarea sa, "Tehnologia cultivării inului pentru fibră", scrisă în colaborare cu C. Grigorescu, este o scriere de căpătâi pentru cultivatorii de in din România, având un vădit caracter monografic.

Viaţa şi activitatea profesională a lui Constantin Vasilică se confundă cu istoria Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din ultimele şase decenii, spun profesorii instituţiei ieşene. În urmă cu 10 ani, la împlinirea a opt decenii de viaţă, s-a emis şi o medalie bătută în argint şi tombac, fiind astfel singurul profesor din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" care a fost onorat astfel.

În anul 2000, comuna Tudora şi-a cinstit fiul, acordându-i titlul de Cetăţean de Onoare. Nouă ani mai târziu, la aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "August Treboniu Laurian" Botosani, în calitate de fost elev al unităţii botoşănene, Profesorul a fost omagiat, municipalitatea conferindu-i atunci Titlul de Cetăţean de Onoare al Botoşanilor.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT!, cea mai frumoasă veste a creștinătății!

astăzi, 01:16

”Veniți de luați Lumină!” A fost chemarea către creștinii din toată lumea, în cea mai luminoasă noapte a ortodoxiei. Noaptea Învierii lui Iisus cel răstignit care a &ic...

Armistițiu de Paște - Putin anunță încetarea focului în Ucraina!

Saturday, 19 April 2025

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o scurtă încetare a focului în conflictul cu Ucraina cu ocazia sărbătorilor de Paşte, începând de sâmb...

Polițiștii botoșăneni, mesageri ai bucuriei de Paște pentru copiii din Flămânzi! (Foto)

Saturday, 19 April 2025

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au adus zâmbete pe chipurile mai multor copii din orașul Flămânzi, în ca...