Concursul de Teoria muzicii ”George Holca”, ediția a XIII-a, 29-30 martie 2024 (Foto)

Teoria Muzicii este extrem de importantă pentru cei care aleg studierea Muzicii, fie ea vocală sau instrumentală. Nu poţi clădi nimic pe nisipuri mişcătoare, la fel cum nu poţi clădi o carieră de valoare în muzică fără să cunoşti noţiunile de teorie muzicală, care constituie fundaţia solidă a oricărui viitor muzician, întrucât elementele de teoria muzicii limpezesc gândirea şi memoria muzicală, sporesc creativitatea şi contribuie la înţelegerea melodiei şi armoniei pieselor muzicale.

ABC-ul muzical este la fel de important ca alfabetul în citire. 

În perioada 29-30 martie 2024, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani este gazda Concursului de Teoria muzicii - „George Holca”, ediția a XIII-a, care se desfășoară pe două secțiuni, cu participare fizică și online, probele fiind adaptate fiecărei secțiuni (pentru prima secțiune: dicteu melodic și solfegiu, iar pentru cea de-a doua: solfegiu și exercițiu ritmic).

Concursul face parte din proiectul „Sonorități pe portativ”, înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale cu nr 3468/29.01.2024, la poziția 226, coordonatorul acestuia fiind profesor Oana-Maria Vasilache.

Vor participa 172 elevi înscriși cu prezență fizică, provenind de la Licee de Artă din Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Bacău, Brașov, Chișinău, Buzău, Slobozia, Satu-Mare şi peste 225 elevi înscriși cu prezență online (probele vor fi între 8-12 aprilie 2024), de la licee de muzică din țară - București, Deva, Brașov, Târgoviște, Sibiu, Timișoara, Brăila, Cluj-Napoca, Galați, Buzău, Satu Mare - și din Republica Moldova, Serbia, Spania, aceasta fiind a doua ediție a concursului cu participare internațională.

O misiune dificilă revine Comisiei de evaluare, care, pentru probele din 29-30 martie este formată din: Președinte: conferenţiar universitar doctor Șerban Marcu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca şţi Membri: Ramona Ursachi (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași), Irina Negrea (Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău) și Cătălina Șobachi (Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani), iar pentru  probele din 8-12 aprilie, este formată din: Președinte: Profesor universitar doctor habilitat Veronica Laura Demenescu, de la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara şi Membri: Mihaela Mureșan (Liceul Vocațional de muzică „Tudor Ciortea” Brașov), Maria Moldovan (Liceul de Artă Sibiu) și Irina Mardare (Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța).

Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat, având în vedere faptul că fiecare artist își alege singur regulile și parametrii de lucru, se poate spune totuși că Arta, Muzica în special,  este rezultatul alegerii unui mediu, a unui set de reguli pentru folosirea acestui mediu și a unui set de valori ce determină ce anume merită a fi exprimat prin acel mediu, pentru a induce un sentiment, o idee, o senzație sau o trăire în modul cel mai eficient posibil.

Teoria Muzicii oferă artistului accesul la acest set de reguli şi de valori reale.















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
71

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
83

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
109

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...