La Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Viișoara Mare și nu numai, în săptămâna mare, unul dintre cele mai așteptate momente este vopsitul ouălor. Această activitate se desfășoară în cadrul concursului „TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE PAȘTE”, care a ajuns deja la a XII-a ediție.
Copiii s-au pregătit intens și în mod conștiincios, echipându-se cu chișițe realizate chiar de mânuțele lor, alături de părinți, frați și surori. Suntem pe deplin îndreptățiți să spunem că, la Viișoara, tradițiile și obiceiurile de Paște sunt bine întipărite în inimile și sufletele acestor copilași. Când spunem tradiții trebuie să facem referire și la iile și catrințele purtate de unii dintre copii care duc, cu mândrie, mai departe portul tradițional românesc.
Îndrumați de cadrele didactice de la Școala Gimnazială Dimitrie Brândză Viișoara, Moscalu Maria, Galan Adriana, Bahrin Denise Layla, Epure Ovidiu, Bărăncianu Daniela, Epure Violeta, Ceică Cristina Luminița, peste 30 de copii au animat joi, 13 aprilie, Biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Viișoara Mare, străduindu-se, prin smerenie și îndemânare să realizeze ouăle perfecte.
Părintele Condurache Marius le-a prezentat copiilor un filmuleț despre istoricul și semnificația încondeierii ouălor de Paște. Mai mult, copilașii au avut parte și de o masă de post și, după jurizare, care nu a fost deloc ușoară, au fost deliberate premiile, premii constând în diplome cărți de rugăciuni și învățătură creștină, dulciuri. Cei mai mici dintre participanți, debutanți la această activitate, au fost super încântați și abia așteaptă să participe și anul viitor, sperând ca bunul Dumnezeu să le ajute în tot ceea ce fac.
Colaborarea școală – biserică contribuie, în mod categoric, la dezvoltarea spiritual – morală și la educația noilor generații în baza valorilor tradiționale. La Viișoara această colaborare este fructificată permanent pentru binele și pentru buna creștere a acestor copii, viitorii cetățeni ai patriei noastre.
(Prof. Cristina Luminița Ceică)