Comisia Europeană propune o nouă reformă a programei școlare pentru România și Bulgaria. Ce schimbări vor fi în educație!

În domeniul educației, România și Bulgaria sunt luate la pachet de Comisia Europeană, pentru că ambele s-au dovedit incapabile să repare singure neajunsurile sistemelor publice.

România și Bulgaria primesc intervenția Comisiei Europene pentru a face o reformă reală a programei la fiecare nivel de studiu. Asta înseamnă simplificarea celor mai stufoase capitole, pentru a face loc recapitulării constante a lecțiilor, dar și pentru conexiunile dintre materii. Experții vor culege periodic părerile profesorilor și elevilor.

Uniunea Europeană a cerut țării noastre evaluarea performanței cadrelor didactice și limitarea procentului de copii care se încadrează la mediocritate.

În domeniul educației, România și Bulgaria sunt luate la pachet de Comisia Europeană, pentru că ambele s-au dovedit incapabile să repare singure neajunsurile sistemelor publice.

Natalia Miteva, consilierul Ministrului Educației și Științelor din Bulgaria: „În ultimii 10 ani, am făcut multe eforturi să reformăm programa, dar se pare că de câteva ori am îmbunătățit ceva, am stricat ceva care funcționa anterior!”

Problemele sunt în oglindă pe toate etapele de studiu, începând cu programa greoaie, în care chimia, fizica și biologia sunt studiate separat, ignorând legăturile uriașe între ele.

Paulo Santiago, reprezentantul directoratului de educație și competențe: „Istoric vorbind, educația a avut mai degrabă o abordare rigidă, segmentată a materiilor, a împărțit clar domeniile de studiu. Astăzi, creăm legături între discipline, să le dăm elevilor idei care leagă domeniile. Să renunțăm la predarea pe caiet și teste tradiționale, și să-i învățăm pe copii cum să învețe.”

Unul dintre motivele care trag în jos educația în gimnaziu este lipsa unor ore-tampon de recuperare pentru copiii care nu au înțeles lecția. Iată cât de simplu este sistemul japonez, cu același ritm pentru fiecare capitol. Profesorul planifică predarea, adică își acomodează copiii cu ce urmează să afle. Face lecția, corelând cât mai mult cu universul imediat al școlarilor: natură, casă, familie. În ora următoare, verifică ce au înțeles și ce nu au prins. Ultimul pas este acoperirea golurilor. La noi, de regulă, se trece la o lecție nouă, altfel profesorul rămâne în urma programei.

Rezultatele simulărilor naționale

Este și cazul rezultatelor de la simulările naționale, care ar trebui prezentate detaliat copiilor, indicând răspunsurile greșite și capitolele de aprofundat. De multe ori, candidații află doar nota.

Daniel David, ministrul Educației: „Chiar vreau să văd cum fiecare școală folosește în analiza internă datele pe care le are și cum ajunge personalizat la copii.”

În ceea ce privește educația digitală a elevilor, citirea și matematică, reprezentanții Comisiei Europene au trasat deja României ținte concrete: peste 5 ani, cel mult 15% dintre elevi să fie la nivel mediocru, iar cel puțin 60% să fie la nivel mediu de performanță. De asemenea, se dorește creșterea ratei de cuprindere a copiilor mici în creșe și grădinițe, ceea ce în Bulgaria se întâmplă deja.

Cireșica Feyer, reprezentantul Comisiei Europene: „Am sprijinit Bulgaria în îmbunătățirea calității educației și îngrijirii copiilor preșcolari și vom începe curând un alt proiect privind competențele digitale din școli.”

Profesorii, spun experții OECD, ar trebui să treacă periodic prin cursuri de calificare, urmate de o evaluare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Duminică la Ipotești are loc SuperCupa din cadrul Cupei Satelor 2025!

Saturday, 29 March 2025

Duminică, 30 martie, are loc SUPERCUPA din cadrul competiției sportive Cupa Satelor 2025 din comuna Mihai Eminescu. Evenimentul va începe la ora 11:00 și se va încheia în jurul...

Leo Grozavu a tras concluziile, după „thriller-ul” FC Botoșani - Farul 4-3!

Saturday, 29 March 2025

FC Botoșani a trecut cu scorul de 4-3 de Farul, în cadrul etapei a doua din play-out-ul SuperLigii. FC Botoșani și Farul au oferit un real spectacol în meciul disputat în Moldo...

Ziua Veteranilor marcată la Inspectoratul de Jandarmi din Botoșani!

Saturday, 29 March 2025

De aproape 20 de ani, în week-end-ul premergător sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române - 3 Aprilie, jandarmii botoșăneni au organizat Ziua Veteranilor Unității. Această î...