Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase de liceu pentru elevii rămași fără locuri la admitere

Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase de liceu pentru elevii rămași fără locuri la admitere

Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase pentru liceu, dacă inspectoratele școlare vor solicita asta, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari, potrivit stiriedu.ro.

Decizia este una fără precedent și vine după ce cel puțin 5.100 de elevi care au rămas nerepartizați la admiterea în liceu, prima etapă, vor ajunge la școala profesională, nemaiavând locuri la liceu.

„Am cerut o situație la nivel național și, într-adevăr, sunt și copii nerepartizați, dar sunt și locuri neocupate. Majoritatea locurilor neocupate sunt la clase de învățământ profesional”, a declarat Barcari.

“Dacă în cadrul inspectoratului școlar se va face o analiză și vor considera transformarea claselor neocupate din învățământul profesional în clase de învățământ tehnic și ne vor propune modificarea planului de școlarizare prin trecerea unei clase de la profesional la teorectic, noi aprobăm”, a spus secretarul de stat.

„Așteptăm din partea inspectoratelor propunerile. Eu le-aș sugera colegilor să analizeze cu multă atenție acest lucru, pentru că într-adevăr sunt copii cu note de 8 și 9 care ar trebui să fie la învățămțântul liceul, și nu profesional, dacă ei își doresc acest lucru”, a arătat Luminița Barcari.

Reprezentanții Inspectoratelor școlare din județe salută această decizie.

“Și când vă spuneam că nu e totul pierdut... Dragi elevi, stimați părinți, există soluții și vă asigurăm că le vom găsi. Pentru viitor: fișa de opțiuni trebuie completată în așa fel încât să nu se mai repete această situație. Dirigintele nu trebuie să accepte să semneze lista de opțiuni dacă nu sunt completate toate opțiunile pentru clase la liceele din zonă. Anul acesta au rămas nerepartizați la licee prea mulți absolvenți cu medii mari. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani caută soluții, în limita legii și a spațiilor școlare disponibile”, a explicat și inspectorul general adjunct al ISJ Botoșani, Ada Macovei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
75

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
104

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
165

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...