Cei ce studiază la universități din străinătate vor putea primi burse lunare de cel puțin 1.000 de euro

Printr-o hotărâre ce se aplică deja, cadrul legal pentru susținerea unora dintre viitorii specialiști români ce studiază în străinătate a fost actualizat, prin stabilirea unui sistem de sprijin financiar destinat acestora, ce conține burse lunare, dar și acoperirea unor cheltuieli cu transportul în afara granițelor.

Valoarea burselor pentru românii ce studiază în universități din străinătate se va stabili anual, în funcție de țara în care se studiază, dar nu va putea fi mai mică de 1.000 de euro/lună.

Potrivit HG 118/2023, care se aplică din 10 februarie, „Ministerul Educației, prin Agenția de credite și burse de studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare” din anumite domenii de interes pentru România, ce vor fi stabilite în fiecare an.

Potrivit Avocatnet.ro, vor fi vizate domenii de interes pentru țara noastră (de pildă, energie, bioeconomie, eco-nano-tehnologii etc.) și pentru instituțiile europene - afaceri transatlantice, relațiile internaționale, diplomația Uniunii Europene etc.

În același timp, tot anual se vor stabili, prin ordin al ministrului educației, și numărul total al lunilor de bursă acordate într-un an calendaristic, tipurile de burse și durata stagiului unei burse.

Practic, bursierii români care efectuează stagiile de studii amintite vor beneficia de:

  1. bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;
  2. transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;
  3. plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

Valoarea burselor va fi stabilită anual, pe ţări, nu va putea fi mai mică de 1.000 de euro/lună și se va acorda doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate.

Nu toți cei care studiază în străinătate vor putea primi acest sprijin financiar din partea statului român, ci doar cei ce vor participa la un concurs organizat la nivel naţional de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.

Modul de organizare şi de desfăşurare a concursului, precum și condițiile financiare de acordare și de decontare a bursei vor trebui stabilite, de asemenea, prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educației.

După cum apare în nota de fundamentare ce a însoțit hotărârea în forma de proiect, prin această măsură “se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților”. Astfel, după o pauză de aproape 12 ani, așa cum apare în comunicatul Guvernului emis cu ocazia încheierii ședinței în care a fost adoptată măsura, aceste burse vor fi acordate din nou.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IPJ Botoșani: Apel la respectarea regulilor de circulație în condiții de iarnă!

Friday, 10 January 2025

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente ...

Încă o veste bună pentru români: Din 31 martie 2025, pot intra fără viză în Statele Unite!

Friday, 10 January 2025

„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțu...

Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”

Friday, 10 January 2025

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...