"In invatamantul preuniversitar programul nu e de opt ore pe zi. Daca pui la cap toate vacantele, ai patru luni de vacanta pe an. Patru luni de vacanta. Eu nu gasesc ca sunt justificate unele din aceste majorari. Am vazut, de exemplu, la educatie, spor de solicitare neuropsihica".
Aceste declaratii au fost facute de catre Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei, imediat dupa ce Legea Salarizarii a fost votata de Parlament.
Legea salarizarii a fost adoptata astazi de Parlamentul Romaniei. Proiectul de lege va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare, daca nu va fi atacat la Curtea Constitutionala.
Cu ocazia votului in Parlament, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a exprimat nemultumirea in privinta maririlor salariale. Iar majorarile pentru profesori i s-au parut cele mai nepotrivite.
„Vorbim de o anvelopa salariala si, ati vazut, au fost discutii, negocieri, ca pana la urma si celelalte avantaje sa se transforme tot in bani. Ma refer la tichetele de masa, la voucherele de vacanta, care nu erau incluse in ceea ce s-a discutat initial. Au venit alte sporuri sa se adauge, pe care ministrul Muncii, ieri (marti – n.r.), le-a mentionat. Am vazut, de exemplu, la educatie, spor de solicitare neuropsihica. Iertati-ma, am lucrat si eu in invatamant, programul nu e de opt ore pe zi in invatamantul preuniversitar. Daca pui la cap toate vacantele, ai patru luni de vacanta pe an. Patru luni de vacanta. Eu nu gasesc ca sunt justificate unele din aceste majorari”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Tariceanu a adaugat si faptul ca, in urma acestor mariri de salarii, trebuie sa creasca si calitatea serviciilor publice. "Sper ca pe langa salariile bine platite sa avem si o crestere substantiala a calitatii serviciilor publice, fie ca vorbim de sanatate, fie ca vorbim de invatamant. Acum pot si cetatenii, in mod logic si natural, sa emita pretentii", a spus acesta.
Proiectul de lege va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare in cazul in care nu va fi atacat la Curtea Constitutionala. USR a anuntat, insa, inca de marti seara, dupa adoptarea raportului in Comisia de munca a Camerei, ca intentioneaza sa sesizeze CCR in privinta Legii salarizarii unitare, despre care a spus ca nici acum nu se cunoaste impactul bugetar, iar membrii Guvernului "improvizeaza" pentru ca nu stiu acest lucru.
Va reamintim ca Ministerul Muncii a anuntat ca majorarile salariale pentru invatamant nu vor mai incepe la 1 iulie 2017 si la 1 ianuarie 2018, 25%, urmand ca a doua transa a acestora sa fie acordata la 1 martie 2018, din cauza "calculelor facute pe varianta de impact a noii legii a salarizarii".
Sindicatele din invatamant anunta ca se pregatesc de greva, dar fiind ca "se incalca flagrant programul de guvernare asumat de coalitia guvernamentala". Autor: portalInvatamant.ro