Multe școli din satele Botoșaniului au rămas efectiv fără elevi. În multe comune a rămas doar o singură școală, unde sunt aduși și puținii elevi rămași prin cătune sau satele componente.
Migrația este principala cauză a fenomenului mărturisesc sătenii rămași. ”Nu mai sunt, șefu, copii! De unde, dacă toți pleacă de sărăcie. Ce să facă aici? Să se chinuie cu animalele? Cu apa? Ăștia tineri au plecat cu tot cu familie, cu copii. Mai ales dacă erau meseriași, au găsit serviciu bun”, spune un localnic, din Socrujeni, comuna Gorbănești. ”Aici nu este de muncă. Asta este principala problemă. Doar la animale și pământ. Și cu seceta, cu lipsa apei, merge prost. Multă chinuială. Așa că pleacă în afară. Majoritatea tinerilor sunt plecați. Și rămân satele numai cu moșnegi”, întărește o săteancă din Coțușca.
„Școală frumoasă, reparată.... dar goală”
Deși statisticile privind scăderea constantă a numărului de elevi, sunt publice și ușor de procurat, iar predicțiile facil de realizat, autoritățile locale din multe comune, cu populație tot mai mică, aruncă banii statului pe școli fără viitor. În comuna Gorbănești, în ultimii 10 ani, s-au construit două școli noi prin Banca Mondială, iar alte două au fost reabilitate constant. Dintre acestea doar una mai rezistă, cu numai două clase de primară. În satul Bătrânești, cu o populație sub 200 de locuitori, aflată de mai bine de 20 de ani într-o continuă scădere, autoritățile locale au construit două școli, acum aproximativ un deceniu, cu fonduri de la Banca Mondială. Citește continuarea în Adevărul…