Bătălie în învățământ pentru posturi puține. "Este păcat să constați..."

Sindicaliștii din educație se așteaptă ca și după concursul de titularizare din acest an să fie situații în care profesori care obțin note mari să nu aibă posturi.

Scăderea foarte mare a populației școlare, în special în mediul rural, este unul dintre principalele motive pentru care se ajunge la astfel de cazuri, susține Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI).

Cele mai deficitare discipline la ora actuală, la nivelul județului Botoșani, din punct de vedere al numărului de catedre, sunt la biologie, geogarafie, istorie, chimie, fizică și chiar la limba și literatura română.

"Sunt discipline pentru care există un singur post. Problema locurilor de muncă pe anumite catedre vine din modificări ale planului cadru de învățământ, anumite discipline nu mai au două ore, ci o oră, prin reducerea numărului de copii, scăderea numărului de copii este alarmantă și în special în mediul rural. Lucrurile vor fi la nivel maxim în perioada următoare. Dacă într-un an s-au născut trei copii într-un sat ce va fi în viitor? Vor fi sigur probleme și anul acesta, după concursul de titularizare. Nu putem spune că toți absolvenții de facultate pe un anumit profil vor fi angajați în învățământ deși anumite specializări nu le oferă foarte multe alternative. Se pune problema și adaptării ofertei de școlarizare din învățământul superior la cerința pieței. Este păcat să constați că vin colegi pregătiți foarte bine, cu note foate mari și nu poți să îi oferi nimic", a precizat liderul LSI Botoșani.

În cazul în care un candidat cu notă mare la titularizare nu prinde un post, acesta poate fi suplinitor, dar trebuie să dea din nou o testare.

"Suplinirea se face tot în baza unui concurs. Dacă nu există post în specializare și ar dori să ocupe un post necalificat trebuie să dea o testare pe specificul postului pe care vine", a menționat Liviu Axinte.
 

 

Spune-ne opinia ta