Bacalaureatul din acest an incepe, in premiera, luni, 12 februarie, si sta sub un urias semn de intrebare: Cat de legal este sa intre in examen elevi care inca NU au promovat liceul, cu toate ca asa cere explicit Legea Educatiei?
Incurcatura a fost produsa de fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, cel care a semnat Ordinul de ministru potrivit caruia anul acesta probele privind evaluarea competentelor se desfasoara in luna februarie, cu mult inainte de incheierea cursurilor si a anului scolar.
In 2017, la fel ca si in anii anteriori, se incheiau mai intai cursurile clasei a XII-a/XIII-a, in luna mai, si abia apoi, in iunie, incepea examenul de Bacalaureat, cu probele de competente urmate de probele scrise.
Si este si logic sa fie asa, cata vreme Legea Educatiei prevede la art. 77 urmatoarele:
" (1) Absolventii invatamantului liceal primesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, care atesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat.
(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor sustine examenul national de bacalaureat".
Mai mult, conform aceluiasi articol, sustinerea problelor A, B, C, D privind evaluarea competentelor este parte integranta din examenul national de bacalaureat.
Prin urmare, problema nu este CAND se sustin probele de competente, ci CINE le poate sustine, iar legea raspunde clar - doar PROMOVATII.
Ministerul Educatiei refuza sa limpezeasca situatia
In data de 30 ianuarie, Ziare.com a cerut oficial Ministerului Educatiei sa spuna, in baza Legii 544 privind accesul la informatiile de interes public, urmatoarele:
Care este perioada inscrierilor la Bacalaureatul din acest an?
Cand se incheie situatia scolara pentru primul semestru al anului scolar in curs?
In baza caror acte se pot inscrie oficial elevii la prima sesiune a examenului de bacalaureat national 2018, care incepe la data de 12 februarie?
Ce se intampla cu elevii care se inscriu la Bacalaureat, trec de evaluarile A,B,C si D (parte a examenului din 2018), iar ulterior NU promoveaza clasa a XII-a (raman corigenti sau repetenti)?
Pana la ora redactarii acestui articol nu s-a primit răspuns, desi, daca totul ar fi in regula, redactarea raspunsurilor ar fi durat cel mult cateva ore.
Contactat din nou vineri dimineata, un reprezentant al Biroului de Presa de la Ministerul Educatiei ne-a precizat ca "raspunsurile sunt de doua zile la cabinetul secretarului de stat pentru un Ok", dar, in, principiu, argumentul ministerului se refera la "un text din lege, un alineat".
Intrebat de ce dureaza atat de mult, reprezentantul Biroului de Presa a declarat: "Nu pot sa va raspund la intrebarea asta". Citeste mai mult...