Astăzi începe înscrierea pentru examenul de Bacalaureat. Vezi ce acte și documente sunt necesare

Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la examenul de Bacalaureat 2022 în perioada 23 - 27 mai 2022, potrivit calendarului oficial.

Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare o precizare referitoare la înscrierea candidaților, precizare ce conține cererea-tip de înscriere, dar și cererile de echivalare a probelor de competențe digitale și lingvistice cu recunoaștere internațională, ce pot fi accesate de pe site-ul fiecărui inspectorat școlar, potrivit edupedu.ro.

Lista actelor necesare pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat

  • dosar;
  • poze ¾ (2 bucăți);
  • copie certificat de naștere și carte de identitate;
  • foaie matricolă;
  • cerere-tip – se completează la secretariatul unității școlare absolvite;
  • adeverință recunoaștere probe – pentru candidații din seriile anterioare;
  • cerere către inspectorul școlar general – pentru candidații din alte județe – se completează la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean.

Elevii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat și care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip.

Edupedu.ro a scris că elevii care au luat premii la olimpiadele și la concursurile interne și internaționale recunoscute de Ministerul Educației pot să solicite echivalarea cu probele scrise de la Bacalaureat, iar ei vor primi nota 10 pentru proba respectivă.

Elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și care solicită recunoașterea și echivalarea acestora cu proba C și/sau D, completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

Când au loc probele de competențe lingvistice

Potrivit calendarului oficial, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală are loc în perioada 6 - 8 iunie, iar evaluarea competențelor digitale, 9 - 10 iunie. Ministerul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor de timp pentru cele două probe. Conform notei, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) se va face între 13 și 16 iunie. Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8 - 10 iunie 2022.

De asemenea, Ministerul Educației a mai trimis o notă cu privire la planificarea probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, în cadrul examenului de Bacalaureat. Astfel, pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși calendarul oficial prevede asta.

Sesiunea iunie – iulie 2022

23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D

13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00

28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani - Cel mai sărac județ din țară poate hrăni peste două milioane de români!

astăzi, 09:05

Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a ...

Se dau bani noi de la stat pentru elevii premianți! Elevii ar putea primi 4000 lei de la 1 ianuarie 2025!

astăzi, 08:54

Statul va recompensa începând cu data de 1 ianuarie 2025 elevii premianți cu sume care pot ajunge până la 4000 de lei. Inițiativa are drept scop de a susține performanța și edu...

Salonul de toamnă: ”Botoșanii se duc, dar Botoșanii ne rămân grație operelor artiștilor plastici!” (Foto)

astăzi, 08:25

Salonul de toamnă reunește pe simeze treizeci de lucrări, cele mai recente, în general peisaje, dar și lucrări figurative, compoziții abstracte, chiar și un studiu, realizate în mar...