Anchetă disciplinară la o școală din Bacău, după ce o învățătoare l-a făcut „handicapat” pe un elev cu autism pe grupul de părinți

Anchetă disciplinară la o școală din Bacău, după ce o învățătoare l-a făcut „handicapat” pe un elev cu autism pe grupul de părinți

Două sesizări au ajuns la Inspectoratul Școlar din Bacău privind atitudinea unei învățătoare de la clasa a III-a, de la o școală din comuna Răchitoasa, la adresa unui elev cu autism. Pe grupul părinților de Whatsapp, învățătoarea i-a scris mamei elevului că „nu pot răspunde de toți handicapații, eu pot răspunde doar de copiii ok care se integrează”, scrie Edupedu.ro.

Elevul cu CES (cerințe educaționale speciale) are însoțitor la clasă, pe mama sa. Contactată de ObservatorNews, directoarea școlii susține că elevul ar fi agresat un coleg, iar mama sa nu ar fi intervenit.

„În petiții s-au prezentat dovezi – print screen-uri dintr-o convorbire pe un grup de Whatsapp al părinților de la clasă – prin care o învățătoare ar fi jignit acel copil în timp ce discuta cu mama acestuia”, precizează IȘJ Bacău, într-o postare pe Facebook.

Mama elevului de 9 ani este însoțitorul copilului la clasă de multă vreme. O comisie de medici a recomandat ca băiatul să învețe în colectivitate, dar cu însoțitor. Ea a explicat pentru Observator News că prezența ei la clasă ar fi deranjat-o pe învățătoare.

Chiar și directoarea şcolii, Doiniţa Tulac, a precizat pentru Observator că „prezenţa mamei în sala de clasă nu e benefică, nici pentru copilul propriu, nici pentru ceilalţi”.

Mai mult, directoarea subliniază că băiatul ar fi fost agresiv cu un coleg, iar mama nu ar fi intervenit.

„Din senin, s-a supărat pe un copil şi a început să-l alerge, l-a târâit prin curte. Iar mama, prezentă, nu a intervenit absolut deloc. Am alergat eu, auzind din birou ţipetele copilului, şi de acolo a degenerat conflictul. Doamna învăţătoare a încercat să intervină, să medieze conflictul”, a precizat directoarea școlii.

Inspectoratul Școlar din Bacău spune că deocamdată nu se poate pronunța privind această declarație de directoarei școlii.

„Declarațiile pe care le-a făcut presei încă nu le putem comenta. Trebuie să verificăm baza acestor acte care îi permit să fie însoțitor, verificăm dacă mama a înțeles ce are de făcut în calitate de însoțitor la clasă”, a precizat, pentru Edupedu.ro, Roxana Cerghici, consilier pentru comunicare în cadrul ISJ Bacău.

„Inspectorul școlar general a trimis vineri o echipă de control la școala respectivă, formată din doi inspectori școlari de management instituțional. Ancheta se realizează în colaborare cu specialiștii de la Centrul Judeţean de Resurse și Asistenţă Educaţională Bacău și, implicit, cu menținerea, în permanență, a legăturii cu reprezentanții Ministerului Educației. Este o anchetă disciplinară”, a mai spus Roxana Cerghici.

Verificările se fac conform art. 280 alin. (3¹) din Legea educației naționale nr. 1/2011.

„Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum și cel de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin și a fișei anuale a postului ocupat potrivit contractului individual de muncă, precum și pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învățământului și prestigiului unității/instituției”, conform legii.

„Sperăm ca ancheta să fie finalizată săptămâna aceasta și vom comunica rezultatele și sancțiunile, în funcție de concluzii”, mai spune Roxana Cerghici, consilier pentru comunicare în cadrul ISJ Bacău.

Sancțiunile disciplinare pe care le riscă învățătoarea sunt, potrivit art 280, alin 2, din Legea Educației 1/2011, în raport cu gravitatea abaterilor:

a) observație scrisă;

b) avertisment;

c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;

e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ;

f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”, potrivit Legii Educației nr. 1/2011

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident cu patru victime în această seară, mașină răsturnată pe marginea drumului! (Foto)

astăzi, 20:40
638

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și un echipaj de prim ajutor SMURD, dar și două ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambul...

Valeriu Iftime, gata să deschidă poarta egiptenilor care vor să construiască la Botoșani o fabrică de medicamente!

astăzi, 19:45
130

Este vorba despre investiția unor oameni de afaceri la Răchiți, unde s-ar putea deschide o fabrică de medicamente de anvergură europeană.”Mă rog ca nu doar Moș Crăciun să fie preg...

Doliu în sănătate, s-a stins din viață un cunoscut medic din Botoșani!

astăzi, 18:40
1951

Gheorghe Avram a fost medic, director de instituție, parlamentar, a fost soț și tată, dar mai presus de toate a vrut ipoteșteanul cu rădăcini în Valea Oituzului să lase în urma sa ...