100.000 de elevi nu vor mai primi tichete educaționale în acest an școlar

Pentru anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale de 500 de lei vor fi acordate doar pentru 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile, după cum se arată într-un răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Spre deosebire de anul școlar 2022-2023, acest lucru înseamnă că numărul lor scade cu 100.000 de persoane.

Voucherele educaționale, numite în OUG nr. 133 din 7 august 2020 „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, sunt carduri cu câte 500 de lei care sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare, potrivit OUG, citată de Edupedu.ro.

Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte. În acest moment, programul se află în lucru și urmează să fie definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei.

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial. Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, conform răspunsului primit de Edupedu.ro.

Înainte, proiectul era finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional. Din toamnă, va face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O mamă dintr-o localitate din Botoșani își dorește o viață mai bună pentru cei 7 copii ai săi! (foto)

astăzi, 18:45

Nevoile materiale ale familiei nu sunt puține. Astfel, este nevoie de: Medicamentele prescrise în rețeta din foto, pe care încă nu a reușit să le cumprere; Un mijloc de transpor...

Padocul Flămânzi: Pași spre soluții etice pentru câinii comunitari! (foto)

astăzi, 17:45

În unele localități primarii organizează vânători chiar pe ulițele satelor și abandonează cadavrele pe câmp. Alții apelează la hingheri din alte județe, colaborând cu...

Acțiune pentru siguranța elevilor, desfășurată de polițiști în zona a două licee din Botoșani!

astăzi, 17:15

Organele de ordine au acționat pentru întărirea sentimentului de siguranță în rândul elevilor și al cadrelor didactice și pentru prevenirea absenteismului școlar în zona...