Vremea rea lovește însămânțările de primăvară. Daea: "Am constatat că în Botoşani au avut loc căderi puternice de grindină"

Vremea rea lovește însămânțările de primăvară. Daea: "Am constatat că în Botoşani au avut loc căderi puternice de grindină"

   Foto: Capital.ro

Schimbările climatice nu sunt ficțiune ci o realitate, iar asta am putut-o observa în această perioadă. Agricultorii au reușit să efectueze mare parte din însămânțările de primăvară, dar unele culturi, precum mazărea, au avut de suferit.

Ne aflăm deja în a doua parte a lunii mai, iar la însămânţările de primăvară nu stăm atât de bine pe cum ne-am fi dorit. „Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune. Am constatat că în Botoşani au avut loc căderi puternice de grindină, care au acoperit cu un strat consistent culturile însămănţate în toamnă“, a precizat ministrul agriculturii, Petre Daea, în cadrul unui eveniment organizat de Capital.

Potrivit acestuia, ne aflăm într-un context climatic în care factorii naturali extremi au devenit din ce în ce mai prezenţi, agresivitatea şi frecvenţa lor au crescut, producţiile agricole au parte de influenţe negative, iar profiturile fermierilor au de suferit. „Pe acest fond climatic suntem într-o întârziere la însămânţări, din nefericire. Sunt suprafeţe întregi de teren pe care fermierii nu le-au însămânţat“, a anunţat ministrul Daea.
 
Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, în cadrul evenimentului organizat de Capital, suprafaţa totală însămânţată până în prezent este de circa 6 milioane de hectare. Aşa cum se poate observa şi din tabelul alăturat, cel mai redus grad de însămânţare se înregistrează la orez şi la rapiţa de primăvară. „Să nu vă miraţi dacă într-un lan cu rapiţă o să vedeţi în mijloc o altă cultură. Acolo unde băltirile au redus din suprafaţa rapiţei a fost însămânţat grâu de primăvară, care a ajuns astfel la 150%“, a explicat ministrul de resort, potrivit Capital.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
197

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
159

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
36

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...