Terenurile agricole situate în intravilan, adică în orașe, vor fi scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, astfel că proprietarii nu vor mai plăti nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții, așa cum este prevăzut în legislația actuală. Noutatea este inclusă într-un proiect de act normativ care a trecut recent de Parlament și care va aduce modificări Codului fiscal în acest sens.
Potrivit Avocatnet.ro, propunerea legislativă pentru modificarea art.465 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal a fost respinsă în martie 2016 de senatori, dar a primit votul favorabil al Camerei Deputaților miercuri, astfel că în curând va ajunge pe masa președintelui țării pentru promulgare.
Potrivit documentului ce a trecut de Parlament, proprietarii terenurilor agricole situate în interiorul orașelor nu vor mai plăti pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții, așa cum prevede acum Codul fiscal.
"În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, pentru suprafaţa care depăşeşte 400 m2, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare (...)", dispune acum Codul fiscal la articolul 465. De îndată însă ce noile prevederi vor intra în vigoare, va dispărea sintagma "pentru suprafaţa care depăşeşte 400 mp", așa cum au stabilit parlamentarii.
Potrivit inițiatorilor proiectului, impozitarea la nivelul prevăzut pentru terenurile cu construcții a dus la dublarea sau chiar triplarea impozitelor pe care le achită contribuabilii, existând astfel inechități actualmente.
În altă ordine de idei, nu este singura modificare ce va fi adusă Codului fiscal. Tot în cadrul ședinței de miercuri, Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ca For decizional, un Proiect de lege pentru modificarea art. 456 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, care completează lista clădirilor pentru care nu se datorează impozit.
Astfel, vor fi adăugate și casele parohiale, pe lângă deja existentele clădiri care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial şi asociaţiilor religioase, precum şi componentelor locale ale acestora (cu excepția încăperilor folosite pentru activităţi economice).
Notă: În forma în care trecuse de Senat, proiectul de lege stabilea, printre altele, reducerea cotei de TVA pentru mai multe servicii publice, ceea ce ar fi însemnat facturi mai mici pentru români. Totuși, reducerea nu va mai avea loc, ca urmare a modificărilor aduse de deputați în Parlament. Detalii mai multe, aici.
Vă reamintim că impozitele locale, fie ele pe terenuri, construcții sau mașini se achită la departamentele de specialitate ale primăriilor în două rate egale, până la finalul lunilor martie și septembrie. De altfel, cine a achitat integral impozitele pentru 2017 până la 30 martie a putut beneficia de o reducere de până la 10%.
Revenind la prevederile ce vor schimba Codul fiscal, acestea se vor putea aplica doar din 2018, în condițiile în care impozitele locale sunt datorate de persoanele ce au în proprietate bunurile la data de 31 decembrie a anului.
Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.