Subvenţiile în agricultură se plătesc din 15 octombrie, garantează ministrul Daea

“Eu dau numai date exacte şi să reţineţi acest lucru, eu dau numai date exacte. Se vor da subvenţiile din data de 15 octombrie”. Anunţul aparţine ministrului agriculturii Petre Daea şi a fost făcut sâmbătă, la Manoleasa, Botoşani.

Subvenţiile în agricultură se plătesc din 15 octombrie, garantează ministrul Daea

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunţat la Manoleasa că de la mijlocul lunii octombrie vor începe plăţile la subvenţii, aşa cum prevede calendarul ministerului.

"De luni încolo o să vedeţi pe teren inginerii şi specialiştii de la APIA la control pe teren. Până acum, controlul se făcea uneori şi iarna, dar de luni încolo începe controlul efectiv, în câmp, la eşantioanele de control, să verifice conform metodologiei pe care o avem şi pe care trebuie să o respectăm, pe baza regulamentelor pe care le avem de la Uniunea Europeană în aşa fel încât la data de 1 octombrie să se încheie verificarea în teren pentru a putea avea fermierul banul în buzunar începând de la data de 15 octombrie. Acestea sunt date certe pentru mine", a susţinut Petre Daea.

15 mai a fost ultima zi în care fermierii botoşăneni au mai putut depune cereri prin care să solicite fonduri pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole. Potrivit unei statistici a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), din judeţ au fost preluate 35.141 de cereri unice de plată, în condiţiile care estimarea funcţionarilor APIA era de 36.000 de cereri. Mai mult, acestea fac referire la o suprafaţă de 270.576,93 hectare, mai mare decât estimarea iniţială a instituţiei, care era de 265.000 de hectare.

În 2016 s-au înregistrat un număr de 36.050 cereri pentru o suprafata de 264.916,65 hectare. Diminuarea numărului de solicitanţi, spun reprezentanţii APIA, se explică prin comasarea suprafeţelor de teren aflate în proprietate.

 

Spune-ne opinia ta