Știai că firma ta poate fi verificată de Fisc fără să fii anunțat înainte?

Știai că firma ta poate fi verificată de Fisc fără să fii anunțat înainte?
Spre deosebire de inspecția fiscală, atunci când autoritățile își anunță în avans verificările desfășurate la companii, controlul inopinat se face fără nicio informare prealabilă. În principiu, inspectorii desfășoară controale inopinate atunci când au informații despre posibile încălcări ale legislației fiscale, iar durata unei asemenea verificări poate fi de maximum 30 de zile. Despre aceste aspecte, dar și despre altele, poți citi în rândurile următoare.
 
Controlul inopinat este reglementat de Codul de procedură fiscală, act normativ în care scrie, mai exact, că „organul fiscal poate efectua un control fără înștiințarea prealabilă a contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare control inopinat”.
 
Un control inopinat poate să fie făcut de autorități pentru verificarea faptică și documentară, atunci când există informații despre încălcări ale legislației fiscale. Acesta mai poate consta în verificarea documentelor și operațiunilor impozabile ale unei companii, în corelație cu cele deținute de firma supusă unui control fiscal (control încrucișat).
 
De asemenea, un control inopinat mai poate consta în „verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situația fiscală faptică, precum și constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific”, după cum prevede Codul.
 
Durata unui control inopinat poate fi de cel mult 30 de zile, aceasta fiind stabilită concret, de la caz la caz, de conducătorul organului de control. Deși inițial nu se putea desfășura în același timp cu o inspecție fiscală, acest lucru s-a schimbat de câteva luni.
 
„Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil, cu excepția situației în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare, caz în care echipa de inspecție fiscală este competentă să efectueze și un control inopinat”, este explicat în lege, cu precizarea că durata controlului inopinat nu intră în calculul duratei inspecției fiscale. Mai mult pe Avocatnet.ro...
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...