Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 58 de lei în luna august, față de iulie, până la valoarea de 3.487 lei, potrivit Institutului Național de Statistică(INS).
Cele mai mari salarii medii au fost în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.377 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.957 lei), industrie dominantă la Botoșani.
Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 20,9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
- între 10,5% și 11,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;
- între 5,0% și 7,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii),depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tranzacţii imobiliare, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poștă şi de curier, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.
În schimb, cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 8,2% în alte activităţi extractive;
- între 3,0% și 5,0% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturi pe apă, transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
- între 2,0% și 3,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, hoteluri şi restaurante, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.
În schimb, România avea, la finalul anului trecut, aproximativ 1,24 de milioane de bugetari, 9.000 dintre aceștia fiind angajați doar în ultimele doua luni din 2020.
Cei peste 1,24 de milioane de angajați angrenați în instituțiile publice reprezintă 22- din totalul de 5,62 milioane de salariați înregistrați în mod activ în câmpul muncii, la nivelul întregii economii, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.
Bugetarul cel mai bine plătit din România câștiga lunar între 76.050 – 90.675 de lei.
Ca domeniu de activitate, cele mai mari salarii au fost înregistrate în învățământul superior universitar si în activitățile profesionale, științifice si tehnice, unde doua persoane încasează lunar un salariu brut cuprins între 130.000 – 155.000 de lei (76.050 – 90.675 de lei net).
Urmează apoi un angajat care lucrează în administrația publica din România, care câștiga lunar un salariu de 100.000 si 130.000 de lei brut (58.500- 76.050), potrivit datelor din REGES/REVISAL, transmise de Inspecția Muncii, la solicitarea wall-street.ro.
Cel mai mare salariu din administrativă publica ajunge si la 130.000 de lei brut, adică un salariu de 76.050 de lei net.
Practic, un angajat din România care e plătit cu salariul minim brut ar trebui sa muncească aproximativ patru ani pentru a ajunge la o astfel de remunerație lunară.
În total, cele mai bine plătite 25 de persoane, cu activitate în piața muncii, din aparatul de stat, câștigă cumulat 535.000 de lei brut (312.975 de lei net).