Angajatorii din România trebuie să se alinieze noilor dispoziţii europene, care se referă la salariul minim. Încă din luna februarie, Guvernul a aprobat procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cunoscut drept „salariul minim european“.
Atunci s-a finalizat procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii.
Salariul minim s-ar putea majora cu 35-40%
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim în România a devenit 4.050 de lei. Chiar şi așa, sindicatele cer ca leafa minimă să fie majorată în ţara noastră cu 35-40%, pentru a respectiva directiva UE.
Cifrele cerute de sindicaliști nu sunt întâmplătoare, ținând cont că directiva cere ca salariul minim să fie de cel puțin 60% din salariul mediu brut național (media aritmetică formată din suma totală a salariilor împărțită la numărul total de salariați) și 50% din salariul median brut (adică din valoarea de mijloc, în evoluția veniturilor de la cele mai mici, la cele mai mari).
Iar în cazul României, în ambele cazuri vorbim un salt de peste 1.000 de lei față de pragul actual. Dar pretențiile sindicaliştilor se lovesc o realitate financiară în care orice nouă creștere salarială trebuie echilibrată cu reforme fiscale amânate și cu o credibilitate tot mai fragilă în fața piețelor internaționale.
Salariul minim brut pe țară, calculat în funcţie de:
- puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții;
- nivelul general al salariilor;
- rata de creștere a salariilor;
- productivitatea muncii la nivel național.
Salariul trebuie să respecte şi rata inflaţiei
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte şi se actualizează „cu evoluţia ratei inflaţiei şi cu evoluţia productivităţii muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul“, se arată în nota de fundamentare a proiectului, precizează bugetul.ro.
„Adoptăm mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcţie de rata inflaţiei şi de productivitatea muncii.
Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluţia salariului minim devine astfel mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali“, a declarat Marcel Ciolacu la acea vreme.