Se suspendă taxa de depozitare a deşeurilor. Se analizează posibilitatea implementării sistemului "plăteşti cât arunci"

Guvernul României, prin Ministerul Mediului, a luat decizia de suspendare a taxei de depozitare a deşeurilor, până la 1 ianuarie 2019, după ce s-a constatat că în doar un an cantitatea de deşeuri depozitate ilegal s-a dublat.

"Constatăm un fenomen într-o continuă creştere a depozitării ilegale de deşeuri în România; ne confruntăm deja cu cantităţi duble comparativ cu 2016. De la începutul anului până în prezent, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au identificat cantităţi de deşeuri ilegal depozitate pe o suprafaţă totală, la nivel naţional, de 1.391.483 mp, faţă de 626.256 mp în 2016. Acest fenomen a apărut ca formă de eludare a taxei la depozit, fiind unul de natură să pună în pericol sănătatea comunităţilor în care astfel de cazuri sunt tot mai des identificate", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

 

Aceasta precizează că România nu a fost suficient de pregătită pentru introducerea acestei taxe, deoarece un astfel de instrument economic de stimulare a reciclării se aplică doar după ce sistemul colectării selective este funcţional la nivelul întregii ţări.

"Realitatea este că, în România, din 34 de Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) construite cu fonduri europene, doar unul este funcţional. În acelaşi timp, la fel de important este faptul că toate costurile provocate de introducerea taxei de depozit se regăsesc deja în facturile populaţiei, în condiţiile în care serviciile de salubritate nu s-au îmbunătăţit faţă de anii precedenţi. Ca atare, pentru o logică şi coerenţă în aplicarea politicii de management al deşeurilor, România a luat decizia şi a informat Comisia Europeană privind suspendarea taxei la depozit până la 1 ianuarie 2019", a mai declarat Gavrilescu.

Ministerul Mediului precizează că, în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Asociaţiei municipiilor şi oraşelor şi cu operatorii de salubritate din România, s-au luat în calcul mai multe variante înlocuitoare pentru această taxă de depozit.

În primul rând, se analizează posibilitatea implementării sistemului "plăteşti cât arunci", care să conducă la utilizarea unui tarif diferenţiat pentru cetăţeanul care colectează selectiv. 

 

Sursa: Mediafax

Această taxă de depozitare a fost introdusă la începutul anului și a dat mari bătăi de cap autorităților locale botoșănene în condițiile în care costurile operatorilor de salubritate au crescut la depozitarea la gropile de gunoi.

În luna mai conducerea Urban Serv vorbea despre o posibilă majorare a taxei de salubritate, plătită atât de populație, cât și de agenții economici și de instituțiile publice, pentru a putea fi acoperite toate cheltuielile cu colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor la Sătuceni.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Show cu ANTONIA și CONNECT-R pe scena de la Cornișa, foc de artificii pentru botoșăneni! (Foto, Video)

Sunday, 11 May 2025

Deși aproape toată ziua a plouat, spre seară soarele a răsărit și asta i-a îndemnat pe botoșăneni să iasă din case și să petreacă alături de Antonia și Connect-R & Band ultima...

Dispar Școala Altfel și Săptămâna Verde din școli și licee, așa cum le știau elevii și profesorii de ani buni!

Sunday, 11 May 2025

Din anul 2011, elevii din întreaga țară se bucură de Școala Altfel, o săptămână în care scapă de ore și merg în excursii, la fast food, în parc și au activită...

Grupul Industrial Electrocontact raportează o pierdere de 884.911 lei pentru primele trei luni din 2025

Sunday, 11 May 2025

Grupul Industrial Electrocontact a înregistrat în primul trimestru din 2025 o pierdere netă de 884.911 lei, în creștere cu peste 377% față de pierderea de 185.254 lei consemnată...