Pretul carnii de porc va creste in medie cu 15-30%, incepand cu luna aprilie, in special din cauza cresterii exportului carnii de porc in tarile asiatice, inregistrata anul trecut, avertizeaza Asociatia Romana a Carnii (ARC).
"Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare fata de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015", se arata intr-un comunicat emis luni, arata ziare.com.
Potrivit ARC, pretul pieptului de porc a crescut cu 40%, iar pretul jambonului a inregistrat o crestere de 25%, in ultimele 12 luni.
"Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie 2017, in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare", se mai arata in documentul citat.
ARC precizeaza ca printre cauzele care au condus la cresterea pretului carnii de porc la nivel european se numara cresterea semnificativa in cursul anului 2016 a exportului de carne de porc in tarile asiatice, in special in China, Japonia si Hong Kong si scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta, cu o scadere de pana la -2,3% la tineret intre 20-50 kg si de -1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg.
Mai mult, in luna ianuarie 2017 a fost semnalata o crestere a exporturilor cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud.